.
 

Archieven> N°63 > artikel
<< previous next >>

Het Becel voedingsprogramma in een nieuw kleedje

In deze nieuwe versie, BINS geheten, zijn alle elementen aanwezig die nodig zijn om een voedingsanamnese, menu’s van dagschema’s en recepten te berekenen. In vergelijking met de vorige versie zijn de belangrijkste verbeteringen: meer soepelheid, gebruiksvriendelijker, aanwezigheid van een agenda en mogelijkheid om "online" te updaten.

Door Nicolas Rousseau

" HEALTH & FOOD " nummer 63, Januari/Februari 2004

het artikel drukken

De nieuwe versie van het Becelvoedingsprogramma kreeg de naam BINS mee, (Becel Institute Nutrition Software), waarvan de eerste versie in 1987 verscheen. Sindsdien is er een lange weg afgelegd en is het multimedialandschap sinds 1987 sterk geëvolueerd. De geactualiseerde en gerationaliseerde BINS versie heeft ook rekening gehouden met de opmerkingen en suggesties van de gebruikers van de vorige 5.0 versie.

Via netwerk of thuis

Na het doorlopen van de gebruikelijke verwelkomingsschermen en na installatie van het pakket (dat evenwel niet onder Macintosh draait), vindt men een aantal vertrouwde elementen uit de vorige versie terug (klanten, recepten, voeding, tabellen, …), waardoor de trouwe gebruiker niet al te veel last ondervindt van de vernieuwing. Een eerste belangrijke wijziging is dat men over twee versies kan beschikken: een op voor netwerk en een ander voor een autonome PC. Meerdere gebruikers kunnen met de twee varianten werken (meerdere personen hebben toegang tot het programma, ieder met hun eigen gebruikersprofiel), maar enkel de netwerkversie laat een simultane toegang tot de gegevens toe (meerdere personen hebben tezelfdertijd toegang tot het programma). Iedere gebruiker heeft zijn eigen paswoord, waardoor de vertrouwelijkheid van de gegevens gewaarborgd blijft.

Niets is verloren!

Het komt nogal eens voor dat bij de ontwikkeling van nieuwe softwareprogramma's voorgaande versies integraal moeten vervangen worden, met alle nadelige gevolgen van dien. BINS heeft gelukkig niet voor deze optie gekozen en kan er op de vorige versie verder gebouwd worden. Alle gegevens (klanten, recepten, voedingsschema's, vragenlijsten e.d.), die reeds onder de Becelversie 5.0 werden gebruikt en gecodeerd kunnen, op vraag van BINS tijdens de installatieprocedure, geïmporteerd (of beter ‘verplaatst') worden. Naargelang de gebruikte soft- en hardware kan dit wel enige tijd vergen. Opmerking: men moet minimaal over een versie van Windows 98 beschikken…

Meer modules

Naar analogie met de vorige versie, maakt BINS ook gebruik van de NUBEL (1999) en NEVO (2001) voedingsmiddelentabellen. Met een onthutsend gemak kunnen de nutritionele berekeningen van voedingsanamneses, dagelijkse voedingsschema's en recepten berekend worden, waarbij de bekomen resultaten gemakkelijk aan klanten en consultaties kunnen worden toegewezen. Kortom de berekeningsmogelijkheden die het succes van de vorige versie uitmaakten zijn gebleven, alleen zijn ze nu in een vernieuwde lay-out gegoten. Nieuw is wel dat nu de mogelijkheid bestaat om gegevens naar andere toepassingen over te hevelen zoals Excel of Word, waardoor het polyvalent gebruik van het programma nog groter is geworden. Ook de agendamodule is een belangrijke vernieuwing bij de BINS-versie. Deze gebruiksvriendelijke functie is een waardevolle hulp voor de diëtist(e), hierin kunnen consultaties, bijeenkomsten, bezoeken aan huis, congressen, … worden genoteerd. In de netwerkversie kunnen de verschillende gebruikers zelfs elkaars agenda consulteren.

Andere nieuwigheid: de mogelijkheid om online (na inschrijving) een nieuwe geüpdate versies op te laden via de internet site van BINS ( www.bins.be ). Redenen genoeg om snel en gemakkelijk over de allernieuwste versie te beschikken.

Nicolas Rousseau

Het BINS pakket kost voor nieuwe gebruikers 400 euro (exclusief btw), zij die over de vorige versie (PAB 5.0) beschikken, betalen 150 euro (exclusief btw).

Neem voor bijkomende info contact op met:
Becel Institute Nutritional Software BINS
Anne-Sophie Deglin of Trees Peersman
Humaniteitslaan, 292
1190 Brussel
Tel : 02/333 66 46
02/333 64 23
Fax :02 333 63 75
E-mail :
trees.peersman@unilever.com
anne-sophie.deglin@unilever.com
of surf naar www.bins.be

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés