.
 

Archieven> N°60 > artikel
<< previous next >>

Alcohol zaait verdeeldheid

Rond het drinken van alcohol blijft een taboesfeer hangen. Hoe benaderen diëtisten dit probleem in het land van het bier? Wat is de kennis omtrent de gevolgen op de gezondheid? Tijd voor een enquête.

Door Patrick Mullie

" HEALTH & FOOD " nummer 60, Augustus/September 2003

het artikel drukken

Op wetenschappelijk vlak werd er reeds zeer veel gepubliceerd over de gezondheidseffecten van alcoholische drank. Uit een enquête uitgevoerd in Vlaanderen blijkt dat de meningen van de diëtisten soms ver uiteenlopen
Opgestart begin mei 2003, bestond het onderzoek uit 10 stellingen over alcohol en telkens de mogelijkheid om 5 antwoorden te geven : zeer eens, eens, weet het niet, oneens, zeer oneens. Op 600 diëtisten stuurden 265 (44%) een antwoord terug.
De resultaten worden weergegeven in tabel 1.

Opmerkelijk

Een aantal resultaten uit deze enquête trekken de aandacht. Bijna één diëtiste op vier raadt systematisch alcoholische dranken af gedurende voedingsconsultaties. Evenveel collega's gaan niet akkoord met de stelling dat bier beschermt tegen hart- en vaatziekten, terwijl 18% verklaart hier geen antwoord op te hebben... Een diëtiste op twee vindt dat tafelbier gezonder is dan limonade. Bier en wijn vertonen volgens 76% van de diëtisten niet dezelfde eigenschappen voor de gezondheid. Slechts één collega op drie neemt aan dat alcoholische dranken zorgen voor een verhoging van het HDL-cholesterol, terwijl één op vijf hier geen antwoord op heeft.

Opmerkelijk eveneens is dat 29% van de diëtisten alcoholische dranken weren uit een energie-arm dieet, terwijl slechts 11% dezelfde houding heeft na een hartinfarct. Drie diëtisten op vier vinden dat tafelbier voor jongeren tussen 15 en 18 jaar toelaatbaar is, bij jongeren tussen 12 en 15 jaar lijkt deze stelling minder aanhangers te hebben. Op de laatste vraag over alcoholische dranken en triglyceriden bleek 67% van de respondenten niet akkoord te zijn.

Verdeeldheid troef

Er zijn meer en meer epidemiologische bewijzen dat een regelmatige alcoholconsumptie cardioprotectief kan werken. De meerderheid van de diëtisten heeft een zeer genuanceerde houding ten opzichte van alcoholische dranken. Volgens toponderzoekers zoals Walter Willett van de prestigieuze Harvard School of Public Health is er geen onderscheid tussen de cardioprotectieve effecten van bieren en wijnen.

Deze verdeelde houding van diëtisten vinden we eveneens terug in verband met tafelbier. Uit een onderzoek uitgevoerd op adolescenten door Prof Jaak Janssens van het Limburgs Universitair Centrum in Diepenbeek bleek dat een regelmatige consumptie van tafelbier niet gepaard ging met een nadelige insulinepiek in vergelijking met softdrinks... (1).

Resultaten van de enquête

Patrick Mullie,
Diëtist-epidemioloog


Ref:
(1) Janssens JP et al. Effects of soft drink and table beer consumption on insulin response in normal teenagers and carbohydrate drink in youngsters. Eur J Cancer Prev. 1999 (4):289-95.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés