.
 

Archieven> N°122 > @rtikel
article précédent image suivante

VIASANO programma: wat nieuws?

De problematiek van overgewicht en obesitas is een moeilijk te negeren realiteit in onze landen net als trouwens over heel de wereld. Om die twee problemen voor de volksgezondheid in te dijken is het belangrijk zoveel mogelijk actoren te mobiliseren. Dat gebeurde met het VIASANO programma en het werkt nog ook!

In België heeft bijna 47% van de volwassenen overgewicht of obesitas en wel in alle streken. Vijf jaar geleden werd het VIASANO programma gelanceerd in verschillende steden met als doel overgewicht en obesitas bij kinderen te voorkomen. De eerste resultaten van dat programma zijn beloftevol.

Het geval Marche en Moeskroen

Moeskroen en Marche-en-Famenne zijn de twee Franstalige pilootsteden die werden uitgekozen om deel te nemen aan het VIASANO programma. In de eerste stad werd een programma op poten gezet op haar grondgebied in 2007 en Marche stapte een jaar later in het project. Nu is zijn bij de debriefing de resultaten zeer bemoedigend.

Bijna 1.300 kinderen uit Moeskroen en Marche van de 1ste en 3de kleuterklas van het schooljaar 2007/2008 en 1.484 kinderen uit de periode 2009/2010 werden gewogen en gemeten door de diensten Gezondheidspreventie op School. De gegevens werden aangeleverd door de Algemene Gezondheidsdirectie (Federatie Wallonië-Brussel) en geanalyseerd door professor Dramaix van de Université Libre de Bruxelles.

Er werd een daling genoteerd met 22% van de prevalentie van overgewicht bij kinderen uit de kleuterschool, gaande van 9,46% naar 7,41%. In de loop van dezelfde periode bleef in de Franstalige gemeenschap de prevalentie van overgewicht verder toenemen gaande van 9,53% naar 9,58%. De strategie van het VIASANO programma is gebaseerd op gemeenschappelijk gebruik van diverse bronnen en actoren (overheid, scholen, verenigingen,…) en dat blijkt dus doetreffend te zijn om de voedingsgedragingen op een duurzame manier te veranderen. Dat zou een efficiënt wapen kunnen zijn in de strijd tegen overgewicht bij kinderen.

Nationale en internationale dynamiek

Het VIASANO programma, ontstaan uit de EPODE methodologie die werd gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Obesity Reviews, wordt nu ingezet in 16 steden/gebieden in ons land. Doel ervan is verdere uitbreiding naar talrijke andere streken.

Tal van andere preventieprogramma’s zagen ook het licht in verschillende landen over de wereld en werden gegroepeerd in de vzw EPODE International Network (EIN) met basis in Brussel.

De EIN zal haar eerste internationale evenement organiseren op 29 juni eerstkomend in New York: het Global Obesity Forum. Doel van dat evenement is vruchtbare ervaringen uitwisselen, uitwerken en delen op gebied van preventie van overgewicht en obesitas. De eerste resultaten van het VIASANO programma zullen daar ook worden voorgesteld.

Alexandre Dereinne

Referentie:

Naar de persconferentie VIASANO van 17 april 2012 in de Espace Moselle. Brussel.


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés