.
 

Archieven> N°113 > @rtikel
article précédent image suivante

Erkenning voor diëtisten

Sinds 1 september 2010 zijn de noodzakelijke besluiten in voege getreden die nodig waren voor het starten van de procedure voor erkenning van diëtisten. Het is belangrijk dat alle diëtisten op de hoogte worden gebracht van het bestaan en het belang van deze erkenning.

Vanaf 1 september 2011 zullen enkel nog mensen met een erkenning of een afwijking van de noodzakelijkheid van een erkenning het beroep van diëtist mogen uitoefenen. Maar waarom werd dergelijke maatregel genomen en wat dienen de diëtisten te doen om deze erkenning te verkrijgen?

Waarom een erkenning?

De diëtist speelt een belangrijke rol in de gezondheidszorg. Net zoals artsen, verpleegkundigen of apothekers heeft een diëtist een essentiële functie in ons systeem van gezondheidszorgen.

Sinds enkele jaren zien we allerlei advertenties waarin diensten worden aangeboden van «voedingsexperts», « vermageringscoaches », «specialisten in diëtetiek», «personal trainers» of «gezondheidsadviseurs». De voedingsadviezen die deze mensen geven, bieden echter geen enkele professionele garantie en hebben geen enkele juridische gegronde waarde.

Het belang van een erkenning voor diëtisten ligt er nu net in een kwaliteitswaarborg te geven voor ons beroep, de titel van diëtist te beschermen en elke professional die het beroep van diëtist uitoefent te verplichten een voortgezette vorming te volgen en de internationale mobiliteit te verbeteren van professionele diëtisten.

Verplicht

De erkenning is verplicht voor elke diëtist. Zoals hierboven gezegd zullen vanaf 1 september 2011 enkel nog professionals die beschikken over de erkenning of een afwijking voor de noodzakelijkheid van een erkenning nog het beroep van diëtist mogen uitoefenen.

Het betreft hier dus diëtisten onafhankelijk van welke activiteit zij uitoefenen. Het is dan ook van belang zonder al te lang te wachten een aanvraag voor erkenning in te dienen bij de Federale Openbare Dienst.Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en het Milieu.

Hoe te verkrijgen?

Om de erkenning als diëtist te verkrijgen dient men eenvoudigweg allereerst te voldoen aan de erkenningcriteria die vermeld zijn in de brochure over de erkenning van diëtisten die kan gedownload worden op de site www.health.belgium.be onder de rubriek gezondheidszorgen => gezondheidsberoepen => paramedici of op de site van de Union professionnel des diplômés en diététique de langue française (www.updlf-asbl.be) in de rubriek «agrément des diététiciens».

Indien aan alle criteria wordt beantwoord, volstaat het een aanvraag in te dienen voor registratie voor 31/08/2011 door het registratieformulier in te vullen dat op beide hierboven vermelde sites staat of door een papieren formulier aan te vragen op 02/524.97.97 en dat terug te sturen ofwel per e-mail naar:

info@health.belgium.be
of via de post naar onderstaand adres:

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en het Milieu Algemene Directie Primaire Gezondheidszorgen en Crisisbeheer - Dienst Gezondheidsberoepen - Eurostation II, Plaats Victor Horta 40, bus 10, 1060 Brussel

Diëtisten die een RIZIV-nummer hebben dienen geen aanvraag in te dienen voor erkenning, want dat wordt hen automatisch toegestuurd.

Alexandre Dereinne

Referentie:

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en het Milieu. Erkenning van paramedische beroepen. De diëtisten. Brochure in het Nederland en in het Frans geraadpleegd in april 2011.


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés