.
 

Archieven> N°110 > @rtikel
article précédent image suivante

Ook ’s winters voldoende drinken!

De aanbeveling ‘voldoende drinken’ is een alom gehoord advies van alle gezondheidsmedewerkers, a fortiori wanneer het warm is. Maar ook in de winter is het belangrijk voldoende vocht in te nemen. Ook ’s winters bestaat het risico op dehydratatie, onder meer omdat het dorstgevoel minder uitgesproken is.

Water is een uitstekende dorstlesser. Aanbevolen wordt er ten minste anderhalve liter per dag van te drinken. Tijdens de winter is men minder geneigd deze hoeveelheid tot zich te nemen. Nochtans is het belangrijk ook ’s winters voldoende te drinken omdat ook tijdens dit seizoen het risico op dehydratie reëel is.

Gevolgen van chronisch vochttekort

In tegenstelling tot wat de doorsnee bevolking denkt, is dehydratatie een veel voorkomend euvel. Dorst ervaren wil zeggen dat het lichaam reeds een tekort aan vocht heeft. Veel mensen schenken aan dit signaal niet de gepaste aandacht en stellen het laven van de dorst uit tot een later tijdstip, omdat ze geen tijd hebben of niet onmiddellijk over een dorstlavende drank beschikken. Ten onrechte.

Op lange termijn kan een slechte hydratatie ook leiden tot gewichtstoename, gepaard gaand met een verlies aan spiermassa. Dit eerder paradoxaal gevolg komt vrij frequent voor bij bejaarden met chronisch vochttekort.

Voldoende drinken, gans het jaar door, is voor iedereen belangrijk. Dit geldt in het bijzonder voor kwetsbare groepen zoals kinderen en bejaarden die het gevoel van dorst anders ervaren als gezonde volwassenen.

Het uitdrogen van de huid en haren is een fenomeen dat zich tijdens de winter vaak voordoet als gevolg van de koude en droge lucht. Daarbij komt dat een te hoge verwarming van de leef- en/of werkplaatsen eveneens tot een verhoogd vochtverlies kan leiden. Wanneer hierbij onvoldoende gedronken wordt kan dit in het bijzonder aanleiding geven tot hoofdpijn of vermoeidheid. Wie buiten bij koud weer intensieve fysieke arbeid verricht verliest ook aanzienlijke hoeveelheden vocht. Omdat men dan minder de behoefte om te drinken ervaart, is het gevaar voor vochttekort reëel.

Onvoldoende drinken kan leiden tot een verminderd prestatievermogen, zowel geestelijk als lichamelijk. Dit kan op zijn beurt tot algemene vermoeidheid en uitputting leiden, alsook tot mentale verwarring. Experten stellen dat een verlaagd vochtgehalte in het lichaam (1% tot 2% van het totale lichaamsgewicht), reeds tot een verminderde mentale prestatie en cognitieve functie leidt, verder ook tot vermoeidheid en hoofdpijn. Bij een vochtverlies van 3 % van het totale lichaamsgewicht, is een algemene verzwakking van het lichaam opmerkelijk.

Aanbeveling van de EFSA

Water is de ideale drank om een optimale hydratatie te garanderen. Water drinken, gespreid over de ganse dag, is essentieel voor quasi alle lichaamsfuncties. Volgens de European Food Safety Authority (EFSA) verschilt de behoefte aan vocht van persoon tot persoon en dit in functie van de leeftijd, geslacht, activiteitsgraad en omgevingsfactoren.

Voor de EFSA bedraagt de aanbevolen vochtinname, zowel voor mannen als voor vrouwen, bij een gemiddelde temperatuur en een modaal activiteitenniveau 2 tot 2,5 liter water per dag (waarvan één liter afkomstig is uit vast voedsel). Dit wil dus zeggen anderhalve liter vocht per dag drinken, bij voorkeur onder vorm van water, wat overeenkomt met 6 tot 8 glazen.

Het is belangrijk mensen er op te wijzen dat niet mag gewacht worden tot men ‘dorst’ heeft. Idealiter zou men altijd een flesje water bij zich moeten hebben en om het half uur enkele slokjes water drinken. Voor wie anderhalve liter water niet haalbaar is, zijn koffie, thee, kruidenaftreksels ook goede alternatieven om aan de dagelijkse vochtinname te voldoen.

Wat onthouden?

  • Het gevoel van dorst wijst reeds op een toestand van vochttekort.
  • Een verlies aan vocht van 1% tot 2% van het lichaamsgewicht leidt reeds tot verminderde mentale prestaties en cognitieve functies.
  • Een verlies aan vocht van 3% van het lichaamsgewicht leidt reeds tot een aanzienlijke verzwakking van het lichaam.
  • De aanbeveling van de EFSA bedraagt 2 à 2,5 liter water per dag, hierbij inbegrepen het water uit vaste voeding en alle andere dranken, met uitzondering van alcoholische dranken.
  • Concreet betekent dit anderhalve liter water/vocht drinken per dag, wat overeenkomt met 6 tot 8 glazen per dag.
  • Voor wie geen water lust, zijn koffie, thee, kruidenaftreksels uitstekende alternatieven om aan de dagelijkse vochtbehoefte te voldoen.

Liquide...

Alexandre Dereinne

Referenties:

Dumoulin L., Mantha M-M. Boire de l’eau: pourquoi et combien? Passeportsanté.net
Artikel
Franstalig artikel, geconsulteerd in januari 2011

Koninklijk Verbond van de industrie van Waters en Frisdranken (VIWF). Restez en forme durant l’hiver – pensez à boire suffisamment. Perscommuniqué van 9/12/2010.

Jéquier E, Constant F. Water as an essential nutrient: the physiological basis of hydration. Eur J Clin Nutr 2010; 64: 115-23.


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés