.
 

Archieven> N°106 > @rtikel
article précédent image suivante

Een symbioticum tegen infecties?

Symbiotica, namelijk de combinatie van een of meer probiotica met een of meerdere prebiotica, lijken een positieve invloed te kunnen uitoefenen bij mensen met een infectie door diverse pathogene microben.

De immuunmodulerende werking van een symbiotische combinatie met drie bacteriestammen ( Lactobacillus helveticus R0052, subsp longum Bifidobacterium infantis en Bifidobacterium bifidum R0033 R0071) en een korte keten-fructooligosaccharide werd onderzocht in twee verschillende ratmodellen.

Modellen Th1 en Th2

In het model Th1 werd aan « Wistar-ratten » een eenmalige orale dosis enterotoxicogeen Escherichia coli gegeven twee weken voor de symbiotische combinatie.

In het model Th2 werden voorbehandelde ratten blootgesteld aan een eenmalige subcutane dosis van de worm Nippostrongylus brasiliensis. Er werden bloedstalen afgenomen drie uren of 4 dagen na het experiment en de serumwaarden van de pro- en anti-inflammatoire cytokines werden bepaald.

Doeltreffend in beide modellen

Uit de resultaten is gebleken dat er een significante daling was van interleukine en pro-inflammatoire (IL)-1α, IL-1β, IL-6 cytokines en ook van het α-TNF . Dat was het geval in beide modellen wat wijst op een enkel werkingsmechanisme op een regulator.

Deze studie suggereert dan ook dat deze symbiotische combinatie doeltreffend zou kunnen zijn bij de behandeling van beide bestudeerde soorten infecties. Nu blijft nog de vraag of deze effecten ook bij de mens reproduceerbaar zijn.

Alexandre Dereinne, diëtist

Referenties:

Cazzola M, Tompkins T, Matera M, Immunomodulatory impact of a synbiotic in Th1 and Th2 models of infection. Ther Adv Respir Dis October 2010vol. 4 no. 5 259-270. doi: 10.1177/1753465810379009.


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés