.
 

Archieven> N°106 > @rtikel
article précédent image suivante

Symbiotica als voorbereiding op de winter

Nu de winter eraan komt zijn er weer neuzen die lopen, oorontstekingen en andere luchtweginfecties bij onze kindjes. Om al die onaangenaamheden te beperken lijkt het gebruik van symbiotica een goede oplossing. Dat blijkt althans uit een recente studie.

Een symbioticum is elk voedingssupplement waarin een of meerdere probiotica gecombineerd zijn met een of meerdere prebiotica. Deze beide « ingrediënten » hebben dan een synergetische werking en hebben gunstige effecten op de gezondheid van de gastheer die hen inneemt. Dergelijke combinatie lijkt winterziekten bij kinderen te kunnen voorkomen.

Gerandomiseerde dubbelblinde studie

In totaal werden 135 kinderen verdeeld in ofwel een groep die een symbioticum kreeg (n=62) (Lactobacillus helveticus R0052, Bifidobacterium infantis R0033, Bifidobacterium bifidum R0071 en fructooligosaccharide), ofwel in een placebogroep (n=73). Het experiment duurde drie maanden en in die periode werden alle opkomende gezondheidsproblemen bij de kinderen genoteerd door de ouders in een dagboek. De gemiddelde leeftijd van de kinderen bedroeg 4±1 jaar.

Na analyse van de resultaten hadden de kinderen van de testgroep een 25 % geringer relatief risico op een winterziekte in vergelijking met de placebogroep. Slechts 25,8% van de kinderen in de symbioticumgroep had minstens een dag school gemist tegenover 42,5% in de placebogroep. Er werden geen bijwerkingen van de behandeling vastgesteld in beide groepen. Op basis van deze resultaten lijkt het dus dat symbiotica een werkelijke impact hebben op de weerstand van kinderen tegen winterziekten.

Adrien Loreis, diëtist.

Referenties:

Cazzola M, Pham Thi N, Bohbot S, et al. Efficacy of a symbiotic supplementation in the prevention of common winter disease in children: a randomized, double blind, placebo-controlled pilot study. Ther Adv Respir Dis. Aug 2010.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20729255
Engelstalig artikel, geraadpleegd in september 2010.


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés