.
 

Archieven> N°103 > @rtikel
article précédent image suivante

Nieuws over koemelkallergie

Allergie voor proteďnen in koemelk (APKM) komt vaak voor bij jonge kinderen. Dikwijls bestaan er dan tal van symptomen zoals gastro-intestinale stoornissen (diarree en regurgitatie), huidirritatie, ademhalingsmoeilijkheden,...Er bestaan gelukkig behandelingen om het leven van allergische baby’s aangenamer te maken.

Allergie voor eiwitten in koemelk komt voor bij bijna 5 % van de baby’s. Bij zuigelingen met deze aandoeningen lijkt het gebruik van een combinatie van hydrolysaat uit caseďne en behandeld maďszetmeel hun digestief comfort significant te verbeteren.

Zeer frequente regurgitaties

Ongeveer 20 % van alle zuigelingen hebben een gastro-oesofageale reflux en zeker evenveel kinderen met APKM. Regurgitaties kunnen ook deel uitmaken van de symptomen bij een APKM en vaak is het moeilijk een primaire reflux te onderscheiden van een reflux door koemelkeiwitallergie, zowel klinisch als door aanvullende onderzoeken.

Daarom wordt best onmiddellijk een hydrolysaat en een ingedikt kinderpreparaat gegeven bij een reflux met vermoeden van APKM om beide aandoeningen tegelijkertijd te behandelen.

Aangetoond in een studie

De doeltreffendheid en de tolerantie van een preparaat voor zuigelingen op basis van een hydrolysaat uit caseďne ingedikt met maďszetmeel werd geëvalueerd in een prospectieve studie bij 24 kinderen met matige gastro-oesofageale reflux of verschijnselen die wijzen op APKM met regurgitaties en/of braken minstens 4 keer per dag. Bij alle kinderen waren minstens een dieetvoeding en minstens een medicamenteuze behandeling tegen reflux reeds mislukt. Acht kinderen hadden een hypereosinofilie (n=3), een allergische colitis (n=2), een gedeeltelijke atrofie van de villi (n=2) en/of een positieve prick-test (n=2) wijzend op een bevestigde APKM.

Drie kinderen werden uit de studie verwijderd omwille van redenen die niet in verband stonden met het onderzoek (een pylorusstenose, een urineweginfectie en een ernstige immunodepressie) en drie andere omdat hun symptomen niet verbeterden. Bij 18 kinderen (86 %) werd de behandeling goed verdragen en verder gezet tot de leeftijd van 6 maanden met een gemiddelde duurtijd van gebruik van 125 dagen. De toename in gestalte en gewicht lag binnen het normale bereik bij de 18 kinderen. Volgens de ouders verminderde de frequentie van de regurgitaties significant vanaf de eerste week voeding met bovenstaande formule gaande van 5,85 tot 2,12 (p<0,001) (hetzij -63%). De evaluatievragenlijst over reflux toonde een verbetering van minstens 5 punten bij elk van de 18 gevolgde kinderen.

Besluit

De resultaten van deze pilootstudie wijzen uit dat een kinderformule met een ingedikt hydrolysaat van caseďne een doeltreffende behandeling is bij kinderen met symptomen die wijzen op APKM met matige reflux. Aangezien symptomen wijzend op APKM en/of GOR frequent en tegelijkertijd voorkomen, is dergelijke formule een doeltreffende en goed verdragen optie waardoor de levenskwaliteit van de kinderen verbeterd en de ouders worden gerustgesteld.

Alexandre Dereinne, diëtist

Références:

Naar een persmededeling: vernieuwende behandeling van regurgitaties en allergie voor proteďnen in koemelk (APKM). Menarini. April 2010.


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés