.
 

Archieven> N°102 > @rtikel
article précédent image suivante

Diëtisten in de kijker

Van 29 maart tot 2 april 2010 organiseert de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten (VBVD) de Week van de Diëtist. Tijdens deze dagen kan iedereen een vrijblijvend vakkundig advies vragen aan een diëtist uit uw buurt. Voor deze zesde editie kozen we ‘Onmisbare Groenten’ als centraal thema.

Uit de meest recente Belgische voedselconsumptiepeiling (VCP 2004) blijkt dat de inname van groenten (en fruit) ondermaats is. Aanbevolen wordt vijf porties groenten en fruit per dag in te nemen. Een dagelijkse inname van 300 g groenten wordt aanbevolen. Uit de VCP blijkt dat slechts 13 % van de vrouwen en 8.8 % van de mannen voldoet aan deze aanbeveling. Het Belgisch gemiddelde bedraagt 138 g, of 46 % van de aanbeveling.

In groenten zijn voedingsstoffen aanwezig die in andere voedingsmiddelen nagenoeg niet aanwezig zijn of zijn juist voedingsstoffen afwezig die in andere voedingsmiddelen overvloedig voorkomen. Zo zijn groenten enerzijds rijk aan vezels, bepaalde vitaminen en mineralen, antioxidanten en anderzijds arm aan cholesterol, eiwitten en calorieën.

Gezondheidsconferentie

Ook de overheid is bekommert om de gezondheid van de bevolking. Op de gezondheidsconferentie van 2008 werd het belang van groenten nog eens onderlijnd. Groenten verminderen het risico op hart- en vaataandoeningen; helpen de bloeddruk te verlagen; zijn gunstig voor de cholesterolspiegel; houden de longen en ademhalingsspieren in conditie; helpen, door hun verzadigingsgevoel, het gewicht beter onder controle te houden; verminderen het risico op ontwikkeling van aandoeningen zoals type 2 diabetes, osteoporose; bevorderen de mentale gezondheid, ...

Afwisseling

Groenten zijn in alle smaken, kleuren en geuren beschikbaar. Ze kunnen zowel rauw als bereid gebruikt worden. Seizoensgroenten verdienen de voorkeur. Dit garandeert afwisseling in het menu en zijn ook goedkoop.

Het is een misopvatting dat enkel verse, rauwe groenten voedzaam en gezond zijn. Op voorwaarde dat ze inderdaad vers zijn zal de vitaminale waarde, in het bijzonder vitamine C, hoger zijn. Maar ook bereide groenten zijn zeker nog voedzaam. Soms verhoogt de biobeschikbaarheid van bepaalde stoffen (bijvoorbeeld lycopeen, het rode pigment van tomaten) door de bereiding. In gestoofde tomaten is de biologische beschikbaarheid van lycopeen, een krachtig vetoplosbaar antioxidant, veel groter. Ook groentensoep is nog voedzaam. Het vezelgehalte blijft intact of de mineralen blijven in de soep aanwezig.

Deskundig advies

Met de ‘week van de diëtist’ willen we de consument er op wijzen dat het geven van deskundig voedingsadvies een diëtistenaangelegenheid is. Diëtisten, professionele bachelors, genoten een driejarige opleiding en scholen zich permanent bij, waardoor zij, in tegenstelling met bijvoorbeeld niet-gediplomeerde voedingsconsulenten of -coaches, uw geschikte partner zijn om professioneel advies te geven. U kan vrijblijvend een vijftien minuten durend advies aanvragen bij een diëtiste uit uw buurt. De lijst van de zowat 200 deelnemende diëtisten vindt u op de website van de VBVD ( http://www.dietistenvereniging.be).

Alexandre Dereinne, diététicien


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés