Na het succes van de eerste wereldtop over de effecten van yoghurt op de gezondheid, die eerder dit jaar in Boston, Massachussets (zie banner op onze website) plaatsvond, wil het “Yogurt in Nutrition Intitiative for a Balanced Diet “opnieuw de kans grijpen om het te hebben over huidig onderzoek naar de specifieke invloed van yoghurt op de gezondheid. Verder komt ook toekomstig onderzoek aan bod, dat de mogelijke positieve invloed van yoghurtproducten op het gewicht, de stofwisseling en een evenwichtige voeding bestudeert. Het symposium vond plaats tijdens het 20e International Congress of Nutrition in het Spaanse Granada, op 16 september 2013.

Het “Yogurt in Nutrition Initiative” maakt deel uit van een wereldwijd meerjarenprogramma dat door het Internationaal Danone Instituut en de American Society for Nutrition wordt gesteund, en de actuele wetenschappelijke bewijzen voor de nutritionele impact van yoghurt evalueert. Het symposium werd in Granada georganiseerd door het Internationaal Danone Instituut, in naam van het “Yogurt in Nutrition Initiative”, en werd voorgezeten door Luis Moreno (professor aan de universiteit van Zaragoza en vicevoorzitter van het ICN Scientific Committee) en dr. Sharon Donovan, diëtiste, voormalig voorzitster van de American Society for Nutrition en professor Voedingsleer aan de universiteit van Illinois.

De voornaamste onderwerpen die werden aangekaart en de sprekers die bij elke presentatie aan het woord komen, waren:

• Zuivel en yoghurt in de huidige wereldwijde voedingsaanbevelingen; presentatie door Andrew Prentice, BSc PhD, professor Internationale Voedingsleer aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine

• De plaats van yoghurt in een gezond eetpatroon; presentatie door Nicole Darmon, PhD, Research Director aan het National Research Institute of Agronomy

• De positieve invloed van yoghurt op het gewicht en stofwisselingsziektes; presentatie door Arne Astrup, MD, DMSc/PhD, directeur Voedingsleer, Beweging en Sport aan de universiteit van Kopenhagen

• De kostenefficiëntie van de consumptie van zuivel- en yoghurtproducten voor de volksgezondheid; presentatie door David McCarron, MD, departement Voedingsleer aan de universiteit van California-Davis

Het Yogurt in Nutrition Initiative werd opgestart om onderzoek te verrichten dat consumenten en professionals moet helpen om de effecten van dit voedingsproduct beter te begrijpen en de mogelijke voordelen voor de gezondheid van de mens te achterhalen. Er wordt veelbelovend onderzoek verricht naar de mogelijke impact van yoghurt op de gezondheid. Tijdens de eerste wereldtop op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society for Nutrition in Boston in april 2013 wezen panelleden van het “Yogurt in Nutrition Initiative” erop dat er nog steeds wetenschappelijke bewijzen worden geleverd voor de positieve invloed van yoghurt. Zo blijkt yoghurt het risico op bepaalde ziektes, waaronder het metabool syndroom en hartaandoeningen te verlagen en waarschijnlijk een verbeterde controle van het gewicht op een langer termijn. Het is ook bewezen dat de consumptie van zuivelproducten een positief effect heeft op de gezondheid en de kosten voor gezondheidszorg, vooral als het gaat om chronische aandoeningen.

Onderzoekers merken op dat de wetenschappelijke wereld nog steeds actief bezig is de kennis te verbreden over het wetenschappelijke verband tussen yoghurt en de mogelijke positieve effecten ervan op de gezondheid. Tijdens het symposium heeft dr. Darmon meer uitleg gegeven over het belang van zuivelproducten in het onderzoek naar veranderingen in het eetpatroon die nodig zijn om een geschikt dieet op maat samen te stellen voor de Franse bevolking. Bovendien heeft ze de nadruk gelegen op het belang van verse zuivelproducten, zoals yoghurt en melk, die over een lage energiedichtheid en een hoge nutriëntendichtheid beschikken.

Het symposium van het “Yogurt in Nutrition Initiative” vond plaats tijdens de 20e editie van het IUNS International Congress of Nutrition, dat liep van 15 tot 20 september 2013 in Granada, Spanje. Op het congres komen experts van overal ter wereld samen om de meest recente ontwikkelingen in het onderzoek naar voeding te bespreken.