In Granada, Spanje, vindt momenteel het International Congress of Nutrition plaats. Er zijn meer dan 4000 congresgangers uit alle hoeken van de wereld. Het is dan ook een wereldcongres. Eén van de grote aandachtspunten, aldus prof. Angel Gil (Granada), voorzitter van het congres, bij de presentatie van het gebeuren, is het probleem van malnutritie. Malnutritie is een probleem dat overal voorkomt. Uiteraard vooral in ontwikkelingslanden. Op het congres zullen gegevens worden gepresenteerd door Aziatische en Afrikaanse vorsers en artsen. Maar malnutritie komt ook voor in geïndustrialiseerde landen, vooral bij ouderen en patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Er wordt momenteel gewerkt aan een consensus binnen de International Union of Nutrition Societies (IUNS), die het congres organiseert. Die consensus zal eerstdaags worden gepubliceerd.

Er zullen nog heel wat andere onderwerpen worden aangesneden, voegde prof. Alfredo Martinez, eveneens van de Universiteit van Granada, eraan toe. We denken daarbij aan obesitas en de vele aandoeningen waarbij de voeding een rol speelt op pathofysiologisch of therapeutisch vlak. Overal in de wereld zijn adolescenten bijzonder vatbaar voor zowel malnutritie als obesitas en dat om meerdere redenen. Ook dat is één van onze bekommernissen, aldus prof. Luis Moreno (Saragossa). Daarom werd met de steun van de Europese Unie het HELENA-programma (Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence) op touw gezet om de eetgewoonten van adolescenten onder de loep te nemen en om betere eetgewoontes te promoten.

Er zullen ook studies worden gepresenteerd over het verrijken van voedingsmiddelen. In geval van tekorten kan de toevoeging van kleine hoeveelheden micronutriënten belangrijke gezondheidsproblemen oplossen. Ook is er plaats voorzien voor fundamenteel onderzoek. Om maar één voorbeeld te geven, er zal een plenaire sessie worden gehouden waarin prof. Charles Serhan (Harvard Medical School) een uiteenzetting zal geven over de relatie tussen voeding en ontsteking. Hij zal het ook hebben over recentelijk ontdekte stoffen: protectines en relaxines. We zullen u daar dagelijks van op de hoogte houden.