.
 

News 2006
<< previous next >>

Hoge bloeddruk : wei in uw koffie ?

De laatste tiental jaren worden aan bepaalde melkbestanddelen therapeutische eigenschappen toegemeten, onder meer het doen dalen van te hoge bloeddruk. Het grootste deel van deze 'bioactieve' bestanddelen zijn in de wei of in het lactoserum terug te vinden.

Door Nicolas Rousseau

News van :
6 Décembre 2006

het artikel drukken

" Melkwei is niet zomaar een banaal ersatz van melk ... Het is de vloeistof die overblijft na het stremmen van melk of na het karnen van boter. Wei bevat nog aanzienlijk hoeveelheden calcium en lactose en is ook rijk aan eiwitten of peptiden zoals lactoferrine, immunoglobulines, bèta-lactoglobuline, alpha-lactalbumine, enz ... De wetenschappers zijn bijzonder geïnteresseerd in deze eiwitten, omdat ze zeer actief zijn in het lichaam.

Werking te vergelijken met medicatie

De activatie van het renine-angiotensine-aldosterone systeem is het belangrijkste mechanisme dat de bloeddruk controleert. Bepaalde medicatie, enkel te verkrijgen onder voorschrift, inhibeert dit systeem, ze blokkeert met name de omzetting van angiotensine I hormoon in angiotensine II (een krachtige vasoconstrictor). Dit heeft als resultaat dat de bloedstroom toeneemt en de bloeddruk daalt. Een aantal studies bij dieren tonen aan dat melkeiwitten en melkwei-eiwitten ook op significante wijze de bloeddruk doen dalen. Een eerste, recent uitgevoerde studie bij de mens bevestigt deze resultaten.

De wraak van de wei

De aangehaalde onderzoek werd aan de Universiteit van Minnesota gehouden. 30 personen verleenden hiervoor hun medewerking. Ze hadden een normale, hoge en/of een lichte arteriële hypertensie (stadium 1), met een bloeddruk variërend tussen 120/80 en 155/95 mmHg. Gedurende zes maanden namen de vrijwilligers ofwel 20 g hydrolysat onder vorm van een supplement, ofwel een placebo. Op het einde van het experiment werden de twee groepen vergeleken. Resultaat : in de wei-groep daalde de systolische arteriële bloeddruk met gemiddeld 8 mmHg (het eerste getal van de bloeddruk) en de systolische arteriële bloeddruk met 5 mmHg (het tweede getal). Deze belovende resultaten moeten nog door bijkomend onderzoek bekrachtigd worden, zeker in verband met meer ernstige vormen van hypertensie. Het onderzoek bevestigt in ieder geval het belang van deze witte melkachtige vloeistof die onder meer in yoghurt of in platte kaas aanwezig is, en zeker ook in wei ...

 

Nicolas Rousseau
Diëtist voedingsdeskundige

Abonneer u gratis op de
newsletter van Health and Food


Bron : Pins JJ et al. Hournal of Clinical Hypertension 2006 ; 8(11) :775-782

hoog van bladzijde

<< previous
next >>

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés