.
 

News 2006
<< previous next >>

Grootte van bord beïnvloedt verbruik

Op dieet? Waarom dan niet eten uit een kleiner bord ? In een nieuwe studie werd aangetoond dat het gebruik van kleinere borden en kleinere lepels aanzienlijk de hoeveelheid opgegeten voedingsmiddelen kan doen verminderen en dus ook de calorieën...

Door Nicolas Rousseau

News van :
12 September 2006

het artikel drukken

In verschillende recente studies werd al aangetoond dat de grootte van de porties van invloed is op de energie-inname: hoe groter de porties, des te meer calorieën theoretisch worden verorberd. Het fenomeen van de « King size-porties » is wereldwijd. In observatiestudies werd vastgesteld dat er een duidelijke toename is van de grootte van de porties van verbruikte voedingsmiddelen in de Verenigde Staten sinds de jaren ’70, parallel aan de explosie van obesitas op het nieuwe continent, zonder dat er echter een oorzakelijk verband kon worden bewezen. Die vaststelling geldt eveneens voor light voedingsmiddelen en die trend begint zich ook af te tekenen in de meeste Europese landen. En ook de manier waarop we ons aan tafel bedienen wordt niet gespaard zoals aangetoond in een nieuwe Amerikaanse studie.

IJsfolies

Een team van Amerikaanse vorsers van de Cornell University, in Ithaca, in de staat New York nodigde 85 experts in voeding uit op een versnapering met ijsjes. Elke kandidaat kreeg ad random een kom van 500 ml of van een liter, en een ijslepel van 50 of 70 ml. De kandidaten mochten dan zichzelf bedienen met de hen verschafte middelen. Na de bediening werd elke portie ijs nauwkeurig gewogen. Het resultaat liet geen twijfel: de deelnemers die de grootste kommen hadden gekregen hadden zelf 31 % meer ijs genomen dan degenen met de kleine kommen. De genomen porties met de grootste lepels waren eveneens 14.5% groter dan die met de kleinere lepels. En 97 % van de deelnemers hadden al het genomen ijs opgegeten… Uiteindelijk gaven de grote kommen en de grote lepels een verschil in ijsverbruik van 57 % in vergelijking met de kleine kommen en lepels! Dat is een doorslaggevend argument dat een groot verschil kan maken op de weegschaal…

Nicolas Rousseau
Diëtist voedingsdeskundige

Abonneer u gratis op de
newsletter van Health and Food

Bron:
Wansink B et al. Am J Prev Med. 2006 Sep;31(3):240-3

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés