.
 

News 2006
<< previous next >>

Borstkanker en vegetarische parels ...

Borstkanker bij vrouwen komt in België meer en meer voor. Vrouwen betalen hiervoor een zware tol, daarom is preventie van levensbelang. Hoewel de oorzaken zijn nog niet helemaal duidelijk zijn, blijken bepaalde plantaardige bestanddelen, lignanen, mogelijk een beschermend effect te hebben.

Door Nicolas Rousseau

News van :
22 Juni 2006

het artikel drukken

Kanker komt in België steeds meer voor. Dit is onder meer het geval voor borstkanker bij vrouwen waarvan het aantal gevallen de laatste jaren gestadig toeneemt. Eén vrouw op twaalf wordt, doorgaans na de leeftijd van 50 jaar, met borstkanker geconfronteerd. Bij vrouwen is dit de meest voorkomende vorm van kanker. Waarom ? Een van de redenen is de veroudering van de bevolking. Nauwelijks in één eeuw tijd is de gemiddelde levensverwachting van 50 naar 78 jaar gestegen. De kans op borstkanker stijgt ook met de leeftijd. Ook ander factoren spelen een rol, zoals voeding bijvoorbeeld. Overgewicht, een te vetrijke voeding en, misschien, te weinig plantaardige voedingsmiddelen, blijken het risico te vergroten. Precies die plantaardige denkpiste komt de laatste jaren meer en meer in de belangstelling.

De troef van volle graanproducten

Lignanen behoren tot de familie van de phyto-oestrogenen. Ze zijn overvloedig aanwezig in groeten en fruit, lijnzaad en in volle graanproducten. Ze hebben een licht oestrogene werking (te vergelijking met de normale vrouwelijke hormonale werking, maar in geringere mate) en ze hebben een gunstige invloed op de gezondheid van de borsten. Een recent Duits onderzoek bevestigt dit. Het onderzoek werd gevoerd bij 192 premenopauzale vrouwen met borstkanker en bij 231 premenopauzale vrouwen in goede gezondheid verkerend. De hoeveelheid lignanen in de voeding was voor beide groepen verschillend. De voeding van de vrouwen in goede gezondheid verkerend bevatte twee maal meer lignanen dan de voeding van de vrouwen met borstkanker. Dit vertaalt zich in een verminderd risico op borstkanker van maar liefst 64 % ! De invloed van lignanen op het borstweefsel is nog niet helemaal gekend : mogelijk blokkeren ze de synthese en de circulatie van vrouwelijke hormonen, waardoor ze tezelfdertijd mogelijk de ontwikkeling van borstkanker verhinderen. Hoewel deze zienswijze nog door onderzoek moet bevestigd worden is het nu al een veelbelovende denkpiste …

Nicolas Rousseau
Diëtist, nutritionist

Abonneer u gratis op de
newsletter van Health and Food

Bron:
European Journal of Cancer Prevention 2006 ; 15 : 225-32

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés