.
 

News 2006
<< previous next >>

"Anti-melk"-beweging: terugstoot

Alsmaar meer toekomstige moeders verminderen of elimineren zelfs hun melkverbruik tijdens de zwangerschap. Een studie toont aan dat dergelijke manier van doen niet zonder gevolgen blijft voor het geboortegewicht.

Door Nicolas Guggenbühl

News van :
26 April 2006

het artikel drukken

Melk is een voedingsmiddel voor het kalf en niet voor de mens! Dat is de essentie van een van de slogans van de adepten van de «anti-melk»-trend. Ze hebben als voorwendsel dat melk geen plaats heeft in de menselijke voeding. Het is juist dat ongeveer vier vijfde van de mensen leven zonder zuivelproducten. Maar in Europa heeft de zuivelcultuur een langere traditie en blijft melk – ook al wordt ze niet altijd goed verteerd - duidelijk beter dan in andere streken, Met als bewijs dat het lactase, het enzym dat instaat voor de vertering van melksuiker (lactose) zeer sterk aanwezig is in de Europese populaties, vooral in het noorden.

Het voedende karakter van melk wordt al sinds heel lange tijd erkend. En toch bestaan er tal van redenen, al dan niet gerechtvaardigd, om melk te elimineren, ook tijdens de zwangerschap (vooral uit vrees voor allergieën). Dat advies vindt trouwens alsmaar meer weerklank in de medische wereld…

In een studie die pas gepubliceerd is in het Canadian Medical Association Journal (CMAJ) hebben vorsers het melkverbruik tijdens de zwangerschap onderzocht bij een steekproef van ongeveer 2 000 vrouwen tussen 19 en 45 jaar oud. De resultaten wijzen uit dat geboortegewicht van kinderen van vrouwen die minder dan 250 ml melk dronken (of dus een groot glas) per dag gedurende de zwangerschap significant lager was dan dat van kinderen van vrouwen die meer melk dronken.

Vitamine D springt eruit

De analyse van de gegevens toont aan dat deze vaststelling niet te wijten is aan de aanbreng van eiwitten, van riboflavines (vitamine B2) of van calcium, drie kenmerkende nutriënten in melk. Het is daarentegen vitamine D, een ander nutriënt waarvan (volle) melk een voorname bron is, dat eruit springt: elke bijkomende microgram gaat gepaard met een toename van het geboortegewicht met 11 g.

In een commentaar over deze studie beschouwen Hollis en Wagner (Medical University of South Carolina, Charleston) deze ontdekking als zeer intrigerend: volgens hen blijft de rol van vitamine D niet beperkt tot de vorming van het skelet, maar heeft het ook een functie op de neuronale ontwikkeling, op de immuunfunctie en misschien op de vatbaarheid voor chronische aandoeningen later in het leven. Deze ontdekking werpt vragen op als we weten dat vitamine D zich bevindt in het vette gedeelte van de melk en dat gaat nu net verloren bij het mager maken van melk…

Nicolas Guggenbühl
Diëtist voedingsdeskundige

Abonneer u gratis op de
newsletter van Health and Food

Referentie:
Mannion CA et al. et Hollis BW et Wagner CL ; CMAJ, 25 april 2006 (on line)

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés