.
 

News 2006
<< previous next >>

Calcium en gewicht

Aan calcium, vooral aangebracht via zuivelproducten, worden vaak vermageringseigenschappen toegeschreven. In een onderzoek bij jonge meisjes werd echter aangetoond dat het effect van calcium op het gewicht maar ... mager is.

Door Nicolas Guggenbühl

News van :
08 Maart 2006

het artikel drukken

In diverse epidemiologische studies werd een verband gelegd tussen een geringer gewicht en een hoger calciumverbruik. En in een tijdperk waar het spook van obesitas de agro-alilmentaire industrie najaagt, is de idee van een eenvoudige oplossing door meer calcium te gebruiken wel erg verleidelijk. Maar ook al heeft calcium zijn bewijzen geleverd voor het skelet, de toestand voor de mogelijke effecten ervan op het gewicht is veel meer onduidelijk.

Meer dan 500 mg calcium

Precies om te pogen daar meer klaarheid in te brengen hebben vorsers van Frederiksberg, in Denemarken, een gerandomiseerde studie uitgevoerd bij 110 jonge meisjes. Ze namen een supplement van 500 mg calcium gedurende een jaar. Er werden twee groepen samengesteld uit een bredere steekproef op basis van hun gebruikelijk calciumverbruik via de voeding: een groep «laag calcium» (Ca-aanbreng < 713 mg/dag) van 50 personen en een groep «hoog calcium» (Ca 1000 tot 1304 mg/dag) van 60 personen.

De auteurs melden bij het begin van de studie dat vaak in de literatuur een negatief verband werd teruggevonden tussen de gebruikelijke calciumconsumptie en het percentage vetmassa. Maar na een jaar bleek de suppletie met calcium geen effect te hebben op het gewicht of op de vetmassa. Er blijkt dus een verschil te zijn tussen het via de voeding ingenomen calcium en dat via een supplement. Aangezien calcium altijd calcium blijft, dient waarschijnlijk naar een andere verklaring gezocht…

Calcium actor… of marker?

Als mogelijke verklaring opperen de auteurs die van de voedingscontext: calcium zou enkel een effect op het gewicht en op de vetmassa kunnen hebben als het bij een maaltijd wordt ingenomen. Of het zouden andere ingrediënten van zuivelproducten - de voornaamste bron van calcium in de voeding – zijn die aan de oorsprong liggen van het omgekeerd verband tussen calcium en kilo’s. De calciumaanbreng zou dan enkel maar een marker zijn van een hoog zuivelverbruik.

Hoe dan ook, calcium alleen levert geen overtuigende argumenten als vermageringmiddel.

Nicolas Guggenbühl
Diëtist voedingdeskundige

Abonneer u gratis op de
newsletter van Health and Food

Referentie:
Lorenzen JK et al. Am J Clin Nutr 2006 ;83(1) :18-23

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés