.
 

News 2006
<< previous next >>

Magnesium:
hoop voor vrouwen tegen colonkanker

Een uitgebreide studie geeft haar resultaten vrij na ongeveer acht jaar onderzoek. De resultaten die met een vetarme dieet op het risico van borstkanker werden verkregen zijn eerder onduidelijk.

Door Nicolas Rousseau

News van :
22 Februari 2006

het artikel drukken

De hypothese van een beschermend effect van magnesium tegen colonkanker is niet nieuw. Reeds enkele jaren geleden werd in een Zweedse studie aangetoond dat de vrouwen die het meest magnesium verbruiken ongeveer 40 % minder risico liepen op colonkanker in vergelijking met de geringe verbruikers. Een nieuwe studie bevestigt dat dus maar nu in het kader van geaccumuleerde gegevens in een Amerikaanse populatie.

Colon wel, rectum niet

Traditioneel wordt rectumkanker geassocieerd met colonkanker maar in dit geval lijkt op de endeldarmkanker geen invloed uitgeoefend door de voedingsaanbreng van magnesium. Die vaststelling door vorsers van de School voor Volksgezondheid van de universiteit van Minnesota is het gevolg van een follow-up gedurende 17 jaar bij
35 000 vrouwen in heel de staat Iowa zonder antecedenten van kanker. In de loop van deze analyse kregen 1 112 vrouwen de aandoening en de analyse toont aan dat de vrouwen met de hoogste voedselaanbreng van magnesium (overeenstemmend met een aanbreng lichtjes boven de aanbevelingen) een risico op colonkanker hebben dat ongeveer 25 % lager is.

Gebrek komt veel voor

Dat is interessant want veel enquêtes suggereren dat in onze populatie de magnesiumaanbreng deficiënt is, vooral omwille van een gering verbruik van groenten en fruit (vers en gedroogd), volle graanproducten en granen. Het mechanisme van deze bescherming is nog onduidelijk : het zou kunnen berusten op een verbetering van de activiteit van insuline, een daling van de oxidatieve stress of van de abnormale proliferatie van cellen. Volgens de auteurs van de studie is het nodig verder te onderzoeken om na te gaan of de implicatie specifiek is voor vrouwen.

Nicolas Rousseau
Diëtist voedingdeskundige

Abonneer u gratis op de
newsletter van Health and Food

Bron:
Folsom AR et al; Am J Epidemiol. 2006 Feb 1;163(3):232-5.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés