.
 

News 2005
<< previous next >>

Borstkanker: beschermt zuurkool?

Amerikaanse en Poolse vorsers zijn formeel: regelmatige consumptie van zuurkool en kolen zou het risico van borstkanker doen afnemen. Achter dat effect schuilen reeds goed gekende bestanddelen van de familie van de kruisbloemigen: de glucosinolaten...

Door Nicolas Rousseau

News van :
23 November 2005

het artikel drukken

In Polen is de consumptie van zuurkool en kolen zeer hoog: ongeveer 15 kg per jaar per inwoner, oftewel drie keer zo hoog als bvb. in de Verenigde Staten. De traditie wil dat Poolse vrouwen kolen of zuurkool zowel in salades verwerken als in andere gerechten zoals vlees en desserten. Deze oude gewoonte zou kunnen verklaren waarom Poolse vrouwen die naar de USA uitwijken drie keer meer borstkanker hebben. Dat wordt in ieder geval gesuggereerd in een Amerikaans-Poolse studie die voor het eerst werd voorgesteld ter gelegenheid van de jaarlijkse bijeenkomst over preventie van kanker door de American Association for Cancer Research, in Baltimore, begin deze maand.

Vroegtijdige consumptie doeltreffend

De auteurs van de studie, twee teams, een van de Michigan State University en het andere van het National Food and Nutrition Institute in Warschau, hebben de voeding geëvalueerd van Polen en Poolse immigranten in Chicago en Detroit of die geboren waren in een van beide steden. De studie toont aan dat de vrouwen die wekelijks minstens vier porties koolsla (rauw of licht gekookt) of zuurkool aten in hun adolescentie 75 % minder risico lopen op borstkanker als volwassene dan de vrouwen die minder dan anderhalve portie per week aten. Dat beschermend effect blijft bestaan onafhankelijk van de mate van verbruik op volwassen leeftijd. Het doet zich ook voor bij geringer verbruik (maar met een niet significant resultaat of bij matig verbruik in de adolescentie als ze hun inname van kolen sterk verhogen met het ouder worden : de bescherming bedraagt dan respectievelijk 63 en 79 %. Het is dus nooit te laat om van de beschermende effecten van die kruisbloemige groenten te genieten!

Rauw eten

We weten nu al enkele jaren dat zuurkool, broccoli, spruiten en versnipperde kolen zeer hoge concentraties glucosinolaten bevatten, stoffen waarvan de antikankeractiviteit experimenteel is vastgelegd. Die beschermende moleculen worden voor een groot deel vernietigd bij langdurige bereiding en bij bewaring terwijl hun opname door versnipperen verbetert vanwaar het nut van zuurkool of versnipperde kool…

Nicolas Rousseau
Diëtist voedingsdeskundige

Abonneer u gratis op de
newsletter van Health and Food

Bron:
Pathak DR et al. Abstract number 3697. Presented at the AACR 4th Annual Conference on Frontiers in Cancer Prevention Research, October 30-November 2, 2005, Baltimore, Maryland

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés