.
 

News 2005
<< previous next >>

Vetmassa: functionele boter als lokvogel

De CLA zijn vetzuren met een «anti-obesitas-potentieel», maar hun gehalte in voedingsmiddelen blijft gering. Vandaar de idee om boter te produceren die 10 keer meer CLA bevat maar dat product blijkt nu ...niet geslaagd in het examen!

Door Nicolas Guggenbühl

News van :
14 September 2005

het artikel drukken

Op vet afkomstig van melk is veel kritiek maar sinds enige tijd geeft men zich er rekenschap van dat er niet enkel negatieve aspecten aan zijn. Via andere dan ontroomde zuivelproducten is dat immers de voornaamste bron van CLA (geconjugeerde linoleïnevetzuren) en daarover wordt veel onderzoek gedaan. De CLA werden ontdekt in de jaren zeventig in hamburgers en eerst bleken ze antimutagene eigenschappen te hebben. Later is uit dieronderzoeken gebleken dat ze ook tegen arteriosclerose, dat leidt tot progressieve obstructie van bloedvaten, werkzaam waren.

Meer recentelijk werd de aanbreng van CLA via zuivelproducten in bepaalde maar niet in alle studies bij de mens in verband gebracht met een geringer risico van borstkanker. En als parel op de kroon worden ze nu ook vermeld tegen obesitas: deze vetzuren kunnen in bepaalde mate het proces bij vetopstapeling inperken. Dat was voldoende om de rekken verder aan te vullen die toch al goed gevuld zijn met «remedies» om gewicht te verliezen.

Koeien met zonnebloemen

Om bepaalde interessante effecten uit dierstudies te reproduceren zijn de concentraties van CLA die van nature uit aanwezig zijn in melkvet te laag. Zelfs met de seizoensvariaties – melk in de lente bevat drie tot vier keer meer CLA dan melk in winter – is het niet mogelijk de zelfde hoeveelheden CLA te bereiken als met de suppletie.

Een vorserteam van de universiteit van Laval, in Québec, heeft een «functionele» boter op punt gesteld met een CLA-concentratie die tien keer hoger is dan in normale boter door zonnebloemolie in te brengen in het voeder van melkkoeien. Ze hebben het effect van die boter bestudeerd als die wordt ingeschakeld in de voeding van 16 mensen met overgewicht (gedurende 4 weken) in vergelijking met controleboter in dezelfde voeding gedurende 8 weken. De boters vormden minstens 60 % van de totale lipidenaanbreng, die zelf 40 % van de totale energie uitmaakte.

De resultaten tonen niet het minste interessante effect van de functionele boter op de cholesterolemie of op de vetdepots die nochtans met grote precisie werden gemeten abdominaal en subcutaan. Daarmee vervliegt alle hoop van een droom die werkelijkheid scheen te worden en die waarschijnlijk veel mensen zou verleid hebben: vermageren door boter te eten.

Nicolas Guggenbühl
Diëtist Voedingsdeskundige

Abonneer u gratis op de
newsletter van Health and Food

Referentie:
Desroches S et al. Am J Clin Nutr 2005;82(2) :309-19.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés