.
 

News 2005
<< previous next >>

Vitamine E breekt je hart

In sommige epidemiologische studies wordt gewag gemaakt van een beschermende effect van suppletie met vitamine E tegen kanker of cardiovasculaire aandoeningen. Volgens een nieuwe analyse dienen die gegevens echter heel voorzichtig geïnterpreteerd te worden.

Door Nicolas Rousseau en Magali Jacobs

News van :
30 Maart 2005

het artikel drukken

Sinds de evidentie van de rol van de oxidatiemechanismen in de etiologie van kanker en cardiovasculaire aandoeningen werd veel hoop gesteld in voedingssupplementen rijk aan antioxydantia. Enkele studies (waaronder de nu beroemde SU.VI.MAX, of SUppléments en VItamines et Minéraux AntioXydants, recent in Frankrijk gedaan), hebben een reductie aangetoond van de incidentie van kankers na een suppletie met fysiologische doses, d.w.z. mogelijk via een evenwichtige voeding. In andere studies daarentegen werden tegenstrijdige resultaten gevonden. Volgens sommige experts zou het uitblijven van resultaten een gevolg kunnen zijn van een te korte suppletieperiode.

Zeven jaar tabletten

Op basis van dat laatste argument heeft een internationaal vorserteam de HOPE-TOO studie (Heart Outcomes Prevention Evaluation – The Outgoing Outcomes) uitgevoerd bij 4 000 deelnemers, van minstens 55 jaar oud, met cardiale antecedenten of met diabetes en met minstens een cardiovasculaire risicofactor. Elke vrijwilliger kreeg een dagelijkse dosis 270 mg vitamine E (het equivalent van 30 keer de aanbevolen dagelijkse aanbreng voor volwassenen) ofwel een placebo gedurende gemiddelde 7 jaar. Verdict: geen enkel effect van de suppletie op de kankerincidentie in vergelijking met placebo. De auteurs hebben anderzijds wel vastgesteld dat de groep die de vitamine E nam meer frequent een hartstilstand deed ! Ook al is het verschil tussen beide groepen niet enorm (14,7% tegenover 12,6% voor de placebogroep), toch is die significant. Een vreselijke desillusie!

De natuur doet het goed

Laten we geen overhaaste conclusies trekken op basis van die cijfers die afkomstig zijn van een bijzondere steekproef. We kunnen de nefaste effecten van vitamine E in die omstandigheden dus niet extrapoleren naar een volledige bevolking. Toch zijn die resultaten in overeenstemming met diverse studies van kortere duur waarin besloten werd dat er geen gunstige effecten waren van suppletie met hoge doses vitamine E.

We onthouden dus ondanks alles dat het innemen van voedingsupplementen, dat zo in de mode is, niet altijd banaal is. Onder de noemer “natuurlijk” van sommige ervan, komen ook soms actieve producten voor die ongewenste effecten kunnen hebben. Dat is des te meer waar als de hoeveelheid ervan de door de voeding gewoonlijk aangebrachte hoeveelheid overschrijdt. Eens te meer een vaststelling ten gunste van een evenwichtige voeding die onze dagelijkse nutritionele behoeften dekt in plaats van een consumptie van dezelfde voedingselementen in tabletten…

Magali Jacobs en Nicolas Rousseau

Abonneer u gratis op de
newsletter van Health and Food

Referentie:
Lonn E et al. JAMA 2005;293(11):1338-47

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés