.
 

News 2003
<< previous next >>

De hond als dieetcompagnon

Onze lieve viervoeters ontsnappen evenmin aan de ravages van de consumptiemaatschappij. Volgens een nieuwe onderzoeksstudie van de Amerikaanse Academie voor Wetenschappen zijn een vierde van alle honden en katten obees!

Door Nicolas Rousseau

News van :
17 September 2003

het artikel drukken

Het – wonderbaarlijke – rapport van 500 bladzijden opgesteld door een team van internationale deskundigen beveelt onomwonden aan de voeding van onze trouwe gezelschapsdieren te veranderen. De risico's die obese dieren lopen zijn net dezelfde als bij mensen: diabetes, cardiovasculaire aandoeningen,…Alleen al in de Verenigde Staten vertonen bijna 30 miljoen katten en honden overgewicht. Is dat puur toeval in het “dikste” land van onze planeet? En in België? Een onderzoek door een fabrikant van light voedingsmiddelen wees uit dat 38% van de Belgische honden en 28% van de katten lijden aan obesitas. Naar alle waarschijnlijkheid zoeken gelijken elkaar op en heeft de meester vaak de zelfde fysionomie als zijn huisdier…

Verrassende parallellen

Door de experten worden twee verklaringen naar voren geschoven. Enerzijds wordt een sterke druk opgemerkt van de marketing waardoor de kans op tussendoor eten door de dieren toeneemt door een alsmaar uitgebreider gamma van koekjes en snoepjes naast het traditionele nat- en droogvoer. Die beloningsproducten zijn alles behalve noodzakelijk en leiden tot overconsumptie. Anderzijds is net als zijn meester de obese hond of kat sedentair. Geen sport, geen wandelingen. Het zelfde geldt als bij de mens: hij neemt meer op dan hij verbruikt.
Een ander element wordt nog met de vinger gewezen in dit rapport: het huisdier wordt vaak beschouwd als een “vuilbak” want het krijgt dikwijls de tafelresten naast zijn gewone voeding.

Regime aan de leiband

Net zoals bij de mens dient bij de voeding van het dier rekening gehouden met de mate van fysieke activiteit. Een hond die zijn leven slijt in de salonzetel moet minder eten dan een dier dat urenlang in de tuin rondstoeit. Die problematiek werd zeer ernstig opgevat door de Amerikaanse dierenartsen en deskundigen in obesitas. Zij hebben in de loop van vorig jaar een vermageringsprogramma gelanceerd dat uniek in zijn genre is. Het kreeg de naam PPET (People and Pets Exercising Together) en heeft als doel huisdier en eigenaar tegelijk te doen vermageren. Het bestaat uit een hypocalorisch dieet en oefeningen gericht op de noden van beide partners. Het concept stoelt op klinische gegevens waaruit blijkt dat het makkekijker is gewicht te verliezen samen met een vriend…En het werkt nog ook! Na 4 maanden had 79 % van de voor het programma ingeschreven honden hun ideaal gewicht teruggekregen en in die zelfde periode hadden hun meesters gemiddeld bijna 7 kilo verloren! Na de jachthond en de blindenhond, nu ook een nieuwe soort hond: de dieethond...

Nicolas Rousseau
Diëtist voedingsdeskundige

Ref:
Hill's Pet Nutrition, Inc

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés