.
 

News 2003
<< previous next >>

Meer vis, minder hartkloppingen

In een onderzoek wordt gesuggereerd dat de "cardioprotectieve" effecten van vis gedeeltelijk te maken hebben met een werking op het hartritme.

Door Nicolas Guggenbühl

News van :
03 September 2003

het artikel drukken

Het verband tussen visconsumptie en cardiovasculaire gezondheid heeft al heel wat inkt doen vloeien. En daar komt nu nog een nieuwe studie bij door een team van het Institut Pasteur in Lille. Bijna 10 000 mannen tussen 50 en 59 jaar oud zonder hartaandoening werden in Frankrijk en in Belfast (Ierland) gerecruteerd. Zij werden in 4 groepen ingedeeld op basis van hun visverbruik : minder dan een keer per week (n = 2662), een keer per week (n = 4576), twee keer wekelijks (n = 1964) en meer dan twee keer per week (n = 556).

De auteurs hebben het hartritme en de klassieke cardiovasculaire risicofactoren vergeleken. De doseringen van de fosfolipiden in de rode bloedlichaampjes bij een steekproef van 407 personen tonen aan dat het EPA en het DHA, twee vetzuren waarvan vis de belangrijkste bron vormt, evenals de totale omega-3 toenemen van de ene groep naar de volgende in functie van het visverbruik.

Frequentie daalt

Zoals te verwachten hebben de auteurs diverse gunstige effecten vastgesteld : de grote visverbruikers hadden lagere concentraties van triglyceriden, een lagere systolische bloeddruk en een hoger HDL-cholesterolgehalte (de « goede ») dan de mannen die weinig vis aten.

Maar de nieuwigheid is dat de hartfrequentie daalt naarmate men meer vis eet. Het verschil in hartritme tussen de niet en de grote visverbruikers blijft significant zelfs na correctie voor confounding factors zoals leeftijd, obesitas, rookgewoonten, alcoholverbruik,…

De vorsers hebben tevens een negatieve correlatie aangetoond tussen het gehalte aan DHA in de rode bloedlichaampjes en het hartritme. Rekening houdend met het feit dat er een verband bestaat tussen een hoog hartritme en het risico op plotse dood, suggereren deze gegevens dat vis minstens gedeeltelijk zijn « hartbeschermend » effect uitoefent op de plotse sterfte via een effect op het hartritme.

Nicolas Guggenbühl
Diëtist voedingsdeskundige

Ref. :
Dallongeville J. Fish consumption is associated with lower heart rates. Circulation. 2003 Aug 19;108(7):820-5

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés