.
 

News 2003
<< previous next >>

Minder artritis dankzij het mediterraan dieet??

Epidemiologische onderzoeken hebben er al op gewezen dat met name in de Feroeïsche eilanden en in het noorden van Griekenland een voeding van het mediterrane type gepaard gaat met een lagere frequentie van reumatoïde artritis. En hoe is het dan gesteld met de mensen die aan die aandoening lijden? Die vraag werd onderzocht in een Zweeds onderzoek bij 51 bewoners van de Kalmarprovincie in het noordoosten van het land, een gebied met voedingsgewoonten tegengesteld aan die aan de blauwe zee…

Door Nicolas Rousseau

News van :
21 Februari 2003

het artikel drukken

Gedurende drie maanden hebben 26 mensen met een sinds minstens 2 maanden vastgestelde reumatoïde artritis thuis een typische mediterrane voeding gevolgd (nadat ze verschillende lessen hadden gevolgd over mediterrane keuken en maaltijden met een zuiders accent gedurende 3 weken in het ziekenhuis)): olijfolie en margarine met koolzaadolie, vis, gevogelte, fruit, groenten en peulvruchten ter vervanging van de traditionele Scandinavische voeding met vooral vlees en zuivelproducten. Gelijktijdig veranderden 25 patiënten in het zelfde ziektestadium niets aan hun voedingsgewoonten. De auteurs van het onderzoek hebben de activiteit van de ziekte gemeten via de zwelling en hardheid van het gewricht, de lichamelijke toestand, de levenskwaliteit en het verbruik van ontstekingsremmers. Andere parameters, zoals de ernst van de pijn, bepaalde biochemische markers en de meting van de kracht van de hand werden eveneens in rekening gebracht.

De “vuurproef”

Na 6 weken “behandeling” was de activiteitsindex van de aandoening significant beginnen dalen in de « mediterrane » groep. Op het einde van het onderzoek waren de vitaliteit en de lichamelijke toestand gevoelig verbeterd en in totaal waren bijna 9 parameters op de 14 zeer gunstig geëvolueerd. In de controlegroep daarentegen was er geen enkel teken van verbetering. Nog andere voordelen van de Kretenzervoeding: de patiënten waren gemiddeld 3 kg vermagerd en het gehalte van hun « slechte » cholesterol was met bijna 8 % gezakt, terwijl die effecten in de controlegroep met de “westerse” voeding niet bestonden.

De vooropgestelde mechanismen om die resultaten te verklaren betreffen een betere controle van de ontstekingsverschijnselen.. Dat is het geval voor de omega-3 vetzuren in vis en voor een derivaat van oleïnezuur in olijfolie: het eicosatrienoïzuur. Bovendien levert de extra vierge olijfolie net zoals plantaardige producten hoogwaardige antioxidantia, die bijdragen tot een betere controle van de inflammatie. Volgens de auteurs van dit onderzoek zijn weliswaar nieuwe onderzoeksstudies nodig op grotere schaal maar is de mediterrane voeding toch beloftevol voor de gezondheid van de gewrichten.

Nicolas Rousseau
Diëtist Voedingdeskundige

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés