.
 

Dieet-Namaak> N°79
<< previous next >>

Lemon Detox, Lemon Intox

De Lemon Detox kuur maakt weer volop furore. De kuur die al sinds de jaren zeventig bestaat, pleit voor 'natuur' en 'vitaliteit' en is een ware antipool van de eiwitdiëten.

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 79, Oktober November 2006

het artikel drukken

We zijn met zijn allen vergiftigd, en juist dit is de oorzaak van al onze kwalen, inclusief zwaarlijvigheid. Om hieraan te verhelpen kan je best een ontgiftingskuur volgen zoals 'Vitale Kuur' of 'Lemon Detox'! Dit is het principe dat bij talrijke aanhangers van de kuur als muziek in de oren klinkt en waarover ze zich op tal van websites uitvoerig informeren. In het begin van de jaren vijftig werd de Lemon Detox kuur, waarvan er heel wat varianten bestaan, voor het eerst gelanceerd. De kuur werd pas echt populair in de jaren zeventig en werd ook wel eens de 'Master Cleanser' geheten als verwijzing naar de naam van het boek van de meester, Stanley Burroughs. Het principe is eenvoudig : gedurende twee weken alle vast voedsel vervangen door een cocktail op basis van geperst citroensap met ahornstroop.

Dit is het recept (voldoende voor één dagrantsoen) :
- 12 klp vers geperst citroensap
- 12 klp ahornstroop
- 1 klp cayennepeper (of verse gember)
- aanvullen met water tot 1,5 liter volume.

Zogezegd 'volledig' voedsel

Citroen en cayennepeper zijn, volgens de uitvinder van de kuur, reinigende ingrediënten die het lichaam van zijn toxines en andere onzuiverheden ontdoen en hebben daarbij nog een stimulerende werking. De ahornstroop wordt als een volledig voedingsmiddel aanzien die de nodige energie levert én daarenboven alle nodige voedingsstoffen. Het is alsof men een volledige maaltijd inneemt, met uitzondering evenwel dat ze vloeibaar is. Voor de fervente aanhangers van de kuur is de voornaamste uitdaging de mentale kick ... Dé uitdaging voor deze (en andere) kuren zijn de magische formules die er bij horen : 'ontgifting van het lichaam', 'vitaliteit terugwinnen', 'energie terugwinnen' en natuurlijk 'gewicht verliezen'. De kuur onder de loep

Door anderhalve liter van dit brouwsel te drinken kan moeilijk worden ontkend dat hierdoor lichaamsgewicht zal verloren gaan. Het levert 650 kcal per dag. Dit is aanzienlijk minder dan wat voor een zeer laag calorisch dieet (VLCD) gerekend wordt, waar minimaal 800 kcal per dag wordt voorzien. Gezien de drank helemaal geen eiwitten bevat en als enige energiebron suikers heeft (voornamelijk sacharose), zal het gewichtsverlies zeker niet op het lichaamsvet zijn toegespitst. Het is dus hoegenaamd geen 'volledige voeding'. Daarenboven zal, wanneer na de kuur opnieuw een normale voeding wordt ingenomen, het lichaam op een bijzondere manier reageren en gretig energiereserves aanleggen uit de aangeboden voeding. Het is ook niet de cayennepeper die voor de wonderbare effecten zorgt. Hoewel cayennepeper, door de aanwezigheid van capsaïcine, een thermogenetisch effect heeft, is het een illusie te denken dat dit voldoende is om te vermageren. Wat de andere voedingsstoffen betreft, is de aanwezigheid van een behoorlijke hoeveelheid vitamine C wellicht het enige pluspunt dat aan dit brouwsel kan gegeven worden. Maar daarmee is ook alles gezegd ! Al heeft de zoete ahornstroop een iets hogere voedingswaarde dan zuivere sacharose, toch blijft het in hoofdzaak een 'lege' energiebron. Ahornstroop bevat iets meer voedingsstoffen die, misschien met uitzondering van zink, omwille van hun beperkte aanwezigheid van geen enkele nutritionele betekenis zijn. De Lemon Detox kuur levert dus geen essentiële vetzuren of aminozuren, ook geen voedingsvezels en is volstrekt ontoereikend om de dagelijks aanbevolen behoefte aan voedingsstoffen te dekken. Dit geldt onder meer voor calcium, magnesium, vitamines A, D, E en de B-groep. Kortom, met dergelijke nutritionele tekorten kan alleen maar aanbevolen worden dergelijke kuren tot een uiterst korte tijd te beperken (of nog beter niet te volgen) om de schade voor het lichaam tot een minimum te beperken.

 

Nicolas Guggenbühl
Diëtist, voedingsdeskundige


hoog van bladzijde

<< previous
next >>

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés