.
 

Dieet-Namaak> N°69
<< previous next >>

Diëten : een maat voor niets !

Atkins, Zone, Weight Watchers, Ornisch ... diëten met een uitgesproken verschillende zienswijze en toch beweert 'de uitvinder' het meest doeltreffende dieet te hebben. De aanhangers van de ene theorie kijken neerbuigend naar de anderen, zonder dat ze daarvoor over doorslaggevende argumenten beschikken. Wie heeft het bij het rechte eind ? Niemand ...

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 69, Januari/Februari

het artikel drukken

Alle hypocalorische wegen leiden tot vermagering ! Juist, maar de wegen naar het vermageren kunnen toch wel zeer verschillende richtingen uitgaan, met zeer verschillende aanbevelingen qua samenstelling in macronutriënten.
Om beter het bos door de bomen te kunnen zien hebben Michael Dansinger en zijn medewerkers, verbonden aan het Tufts-New England Medical Center in Boston, adepten van vier verschillende modediëten gedurende 12 maanden van nabij gevolgd. Honderdzestig obese patiënten of personen met overgewicht, lijdend aan hypertensie, dyslipidemie of hyperglycemie, werd gevraagd één van de vier diëten te volgen:

Atkins (drastische vermindering van de hoeveelheid koolhydraten, zonder beperking van de vetten)
Weight Watchers (minder grote porties eten en minder calorieën innemen)
Zone (eiwitrijke voeding en voedsel met een beperkte glycemische belasting)
Ornish (vetbeperking)
Om na te gaan in welke mate de deelnemers trouw bleven aan hun dieet, werden ze na twee maanden intensieve begeleiding vrij gelaten en konden ze zelf en vrijwillig bepalen in hoeverre ze met het opgelegde dieet verder gingen.

Beperkte dieettrouw

De resultaten : 42 % van de deelnemers bleven gedurende heel de periode van het onderzoek trouw aan hun opgelegde dieetprincipes. Vooral bij het Atkins- en Ornishdieet was de dieetontrouw het grootst, wat laat vermoeden dat het dieet te veel inspanningen van de patiënten vergt. Patiënten die het dieet een heel jaar volhielden was het gewichtsverlies niet bijzonder spectaculair : gemiddeld 5 kg of ongeveer 5 % van hun initieel gewicht. Opvallend was dat er geen bijzondere verschillen waren in functie van het gevolgde dieet. Wel kwam duidelijk naar voor dat niet zozeer het type dieet bepalend is voor het gewichtsverlies, maar wel de mate waarin het dieet al dan niet strikt werd gevolgd.

Laat de keuze vrij

Uit de studie blijkt duidelijk dat, zowel voor wat het gewichtsverlies betreft als voor de metabole parameters, het ene dieet niet beduidend beter scoort dan het andere. De dieettrouw daarentegen lijkt wel een doorslaggevende factor te zijn. Kortom het is niet het volgen van een bepaald type dieet dat belangrijk is, maar wel het blijven volgen van het dieet !
Vermoed wordt dat wanneer de deelnemers zelf een van de vier diëten had mogen kiezen, een dieet waarbij ze zich goed zouden voelen, de resultaten er vermoedelijk anders zouden hebben uitgezien. Overigens kan men zich de vraag stellen in welke mate de professionele begeleiders niet wat meer met de wensen van hun patiënten zouden moeten rekening houden, veeleer dan hen al te strikte dieetbeperkingen op te leggen.
In een hoofdartikel gewijd aan deze studie heeft Robert Eckel (Universiteit van Colorado, Denver) volgende bedenking : gezien het bekomen gewichtsverlies niet opmerkelijk beter is bij het ene of andere dieet, zouden de begeleiders vooral die diëten moeten aanbevelen die zo goed mogelijk de algemeen aanvaarde voedingsaanbevelingen veilig stellen. Deze zijn met name : meer groenten, fruit en geraffineerde zetmeelproducten inschakelen (wat indirect het Atkinsdieet uitsluit !) en ook meer vis aanbevelen. Bij gebrek aan bewijzen dat deze voedingsaanbevelingen doen vermageren hebben ze in ieder geval een positieve invloed op de incidentie van diabetes, kanker, hartaandoeningen en cerebrvasculaire accidenten.

Nicolas Guggenbühl

Referentie :
Dansinger ML et al. JAMA. 2005;293:43-53 en Eckel RH. JAMA. 2005;293:96-97.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

  

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés