.
 

Dieet-Namaak> N°51
<< previous next >>

CLA : de kunst om woorden te "wegen"…

De CLA of geconjugeerde linoleenzuren hebben de laatste tijd erg in de belangstelling gestaan en er bestaan ernstige argumenten ten voordele van een rol ervan bij het opslaan van vetten. Maar dat is nog niet voldoende om al met zekerheid conclusies te kunnen trekken.

Door Nicolas Rousseau

" HEALTH & FOOD " nummer 51,Februari/Mart 2002

het artikel drukken

Wie heeft nog nooit in zijn brievenbus reclame gevonden voor het « wonderdieet » dat dan in allerlei superlatieven en vaak in lachwekkende bewoordingen beschreven wordt ? De « kuur » is heel makkelijk te volgen en wordt vaak geïllustreerd met getuigenissen van een of meer mensen die dank zij die kuur tientallen kilo's zijn afgevallen. Achter een innemende glimlach gaat nochtans de afwezigheid schuil van wetenschappelijke bewijzen of althans de grote onzekerheid. De klemtoon wordt gelegd op de argumentering van de verkopers van die vermageringsmiddelen. Enkele voorbeelden zullen alles duidelijk maken…

Verander uw vet in spieren !

Over de CLA kunnen we lezen dat « dank zij deze buitengewone ontdekking het nu mogelijk is snel te vermageren door de vetcellen te « herprogrammeren » en door ze op die manier te beletten vet op te nemen. De vetten zouden aldus omgevormd worden in energie waardoor de ontwikkeling van magere spiermassa zou bevorderd worden en het aantal vetcellen zou verminderen ». Tussen droom en werkelijkheid kan een grote kloof bestaan…Het anaboliserend effect van de CLA is nu nog omstreden. Wat de wetenschap betreft, werd er tot op heden in weinig studies echt onderzoek gedaan over dit onderwerp bij de mens terwijl het wel degelijk bij dieren duidelijk lijkt aangetoond. In een recente studie bij mensen (cfr. HF 49, p.6) met een placebogroep wordt inderdaad aangegeven dat bij gezonde volwassenen, die regelmatig fysiek actief zijn (zoals ook in de reclame wordt aangehaald) de inname van CLA de vetmassa significant zou doen verminderen…maar zonder verandering van het gewicht ! In de publiciteit getuigt een erg sympathieke dame dat zij 17 kg is vermagerd dank zij het innemen van een CLA-supplement in combinatie met fysieke activiteit…
Volgens onze huidige kennis lijkt het erop dat de CLA inwerken op het opslaan van vet in de adipocyten maar niet op de lipolyse van al opgeslagen vet. Dat doet vermoeden dat men in de loop van de tijd een lichte daling van het lichaamsvet mag verwachten omwille van het onevenwicht tussen opslag en mobilisatie. Het onderzoek over de CLA is zeker beloftevol maar om al de conclusies te trekken vooraleer er hypothesen zijn vooropgesteld, dat is toch wat anders…

De zoetigheden, dat is verleden tijd !

U hebt problemen met zoetigheden ? Neem dan een voedingsupplement op basis van chroom om uw zin in zoetigheid te doen verdwijnen. Chroom is een oligo-element dat integraal deel uitmaakt van de glucosetolerantiefactor (GTF), die zou tussenkomen in het metabolisme van de koolhydraten en met name in de regulatie van de glycemie. De precieze rol ervan blijft nochtans erg nevelig en de invloed ervan op onze « zin voor zoet » is in ieder geval weinig gedocumenteerd in de wetenschappelijke literatuur. Om dan te beweren dat chroom de stof is die eindelijk toelaat gemakkelijk te weerstaan aan de verleiding van de koekjesdoos of van de chocolade en om op die manier actief bij te dragen tot gewichtsverlies zoals sommige eetlustremmers zouden doen, dat is toch een grote vergissing…
Nog twee voorbeelden onder zoveel andere : thermogene koffie en zeewater met geconcentreerde mineralen….ze tonen aan dat de charlatans op het vlak van gewichtsverlies hun laatste woord nog niet gezegd hebben.
Laten we het maar met een lach bekijken en anderen op hun hoede brengen !

Nicolas Rousseau

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés