.
 

Dieet-Namaak> N°49
<< previous next >>

Probiotica: informatie of desinformatie?

We weten allemaal dat wetenschappelijke informaties uit weekbladen moet gerelativeerd worden, dit geldt echter eveneens voor indrukwekkende wetenschappelijke tijdschriften…

DoorPatrick Mullie

" HEALTH & FOOD " nummer 49, Oktober/November 2001

het artikel drukken

Als een weekblad schrijft dat product X goed is om de LDL-cholesterol te doen dalen, dan heeft deze informatie minder impact dan dat American Journal of Clinical Nutrition hetzelfde zou beweren. Moeilijker wordt het wanneer in een wetenschappelijk tijdschrift rekening moet gehouden worden met statistische technieken en wanneer de samenvatting in het abstract een sterke vereenvoudiging is van de studie. In dit geval zal het wetenschappelijk karakter van het tijdschrift de diëtist vertrouwen geven waardoor de conclusie uit het tijdschrift vlugger aangenomen wordt. Informatie uit een weekblad moet men met scepticisme lezen, dat weet men op voorhand, een wetenschappelijk tijdschrift geeft meer vertrouwen.

Probiotica: een netelige questie

Een artikel uit British Medical Journal (1) handelde over het toedienen van Lactobacillus rhamnosus bij jonge kinderen met als doel de frequentie van respiratoire en gastrointestinale infecties te registreren. De samenvatting van de resultaten van de studie in het artikel laten vermoeden dat er een daling was van 17% van het aantal ademhalingsinfecties. Men stelde ook vast dat in de onderzoeksgroep 19% minder antibiotica voor de behandeling van een ontsteking van de luchtwegen werd ingenomen. Deze percentages houden geen rekening met het leeftijdsverschil tussen de interventiegroep en de placebogroep. Zoals Hatakka et al. (1) vermelden, is de gemiddelde leeftijd in de interventiegroep hoger dan in de placebogroep (respectievelijk 4.6 jaar (1.3-6.8) en 4.4 jaar (1.3-6.7)) . Dit leeftijdsverschil kan uiteraard een invloed hebben op de incidentie aan respiratoire en gastrointestinale infecties.

Oppassen met de interpretatie van statistische gegevens

De conclusie van de studie is, na aanpassingen voor leeftijdsverschillen, enigzins verschillend. De periode zonder respiratoire infecties en zonder gastrointestinale infecties waren voor de interventiegroep en voor de placebogroep statistisch niet verschillend (respectievelijk OR 0.86 (0.70-1.06, P=0.16) en OR 0.87 (0.64-1.28, P=0.36). Dit geldt eveneens voor de behandeling met antibiotica. Statistiek kan en mag interpretatie niet uitsluiten: er was een statistisch niet significant licht voordeel voor de interventiegroep. Na zeven maanden toedienen van drie porties probiotica per dag zou er een zeer lichte bescherming kunnen optreden. Deze studie toont enkel en alleen aan dat verder onderzoek in de toekomst nodig is alvorens probiotica beschermende effecten toe te schrijven op respiratoir en gastrointestinaal vlak.

Het probleem grondig bestuderen

In het verleden konden probiotica aantonen een bescherming te bieden tegen bepaalde diarrees (2,3,4): dit wordt in deze studie zeker niet bevestigd! Verder dient er genoteerd te worden dat het de ouders waren die de klachten van de kinderen registreerden, wat subjectieve interpretaties toelaat; dat zieke kinderen onderzocht werden door verschillende artsen wat het gebruik van antibiotica eveneens kan beïnvloeden en dat van de 571 kinderen die participeerden 58 kinderen het opgaven zonder vermelding van reden. Aanvullend vermelden we een uitstekend overzicht over probiotica verschenen in American Journal of Clinical Nutrition (5). Het objectief was om na te gaan of de gezondheidsbeweringen (stimulatie van het immuniteitssysteem, daling van het serumcholesterolgehalte en/of preventie van kanker) op wetenschappelijke wijze bewezen werden. Beide auteurs maakten een overzicht van bestaande studies die gepubliceerd werden tussen 1988 en 1998, een meta-analyse was onmogelijk wegens het beperkt aantal studies. Enkel Lactobacillus GG kan een diarree te wijten aan Rotavirus met 1 dag verkorten. Wat betreft andere oorzaken van diarree's en andere stammen van probiotica is verder onderzoek aangewezen. Wat betreft de daling van het serumcholesterolgehalte door probiotica, is ook hier meer onderzoek aangewezen. Hetzelfde geldt voor de invloed en/of preventie van kanker.

Patrick Mullie,
Diëtist

Referenties :
1. Hatakka K, Savilahti E, Pönkä A, et al. Effect of long term consumption of probiotic milk on infection in children attending day care centres: double blind, randomised trial. BMJ 2001; 322: 1327-1329.
2. Kaila M, Isolauri E, Soppi E, et al. Enhancement of the circulating antibody secreting cell response in human diarrhea by a human lactobacillus strain. Pediatr Res 1992;32:141–144.
3. Arvola T, Laiho K, Torkkeli S, et al. Prophylactic Lactobacillus GG reduces antibiotic–associated diarrhea in children with respiratory infections: a randomized study. Pediatrics 1999;104: 64.
4. Vanderhoof JA, Whitney DB, Antonson DL, et al. Lactobacillus GG in the prevention of antibiotic–associated diarrhea in children. J Pediatr 1999;135:564–568.
5. De Roos NM, Katan MB. Effects of probiotic bacteria on diarrhea, lipid metabolism and carcinogenesis: a review of papers published between 1988 and 1998. Am J Clin Nutr 2000;71:405-411.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés