.
 

Dieet-Namaak> N°46
<< previous next >>

Koffie die vetten verbrandt

De eerste thermogenetische koffie doet zijn intrede op de toonbanken van de apotheken…

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 46, April/Mei 2001

het artikel drukken

Er is de kleur en de geur van de koffie, maar dit is geen gewone “kleine zwarte”. Vooreerst omdat u hem enkel in de apotheek vindt en omdat hij aanzienlijk duurder is dan de arabica's, maar ook en niet op zijn minst – als we de begeleidende slogan mogen geloven – omdat hij zich aanmeldt als “ de absolute doorbraak voor de controle van het lichaamsgewicht !” Zijn naam zet reeds de toon in : Dynasvelte. Onnodig het taboewoord “vermageren” uit te spreken om te beseffen dat het hier om een nieuwkomer gaat in de reeks van formules die geacht wordt de inhoud van de vetcellen aan te vallen en te “verbranden” en dit zonder dieet en zonder inspanning. Het gaat hier om een verhaal over warmte : de drank zou de thermogenese – warmteproductie door het lichaam – verhogen wat het vet als voor de zon doet smelten.

De thermogenese is een belangrijk onderzoeksaspect bij zwaarlijvigheid. Het ontbreken van dit energieverbrandend systeem verklaart gedeeltelijk waarom bepaalde personen het moeilijker hebben een overschot aan energie in warmte om te zetten. Verder onderzoek naar de werking van de thermogenese, met name de ontkoppelde eiwitten die in het bruin vetweefsel worden gevonden en die dit energieverlies stimuleren, is veelbelovend voor de toekomstige behandeling van overgewicht. Tot op heden echter zijn de beschikbare gegevens om op dit aspect van energieverbranding verder in te gaan nog te beperkt.

Cafeïne heeft een licht thermogenetisch effect : hoe meer cafeïne in koffie (of thee) aanwezig is, hoe hoger het thermogenetisch effect, om welke soort koffie (of thee) het ook gaat. Het effect is evenwel beperkt : de inname van 200 mg cafeïne (3 tot 3,5 van de hoger vernoemde koffie, die minder cafeïne bevat dan gewone koffie) leidt tot een verhoging van het basaal metabolisme met zowat 7 % en dit gedurende 3 uren. Aan dit ritme zou pas na 50 dagen het equivalent van één kilogram vet “verbrand” worden. Een zwaarlijvige zou nog langer moeten wachten : het door de koffie geïnduceerde energieverbruik is ongeveer 35 % lager dan dat van een magere persoon (2).

Daarnaast bevat Dynasvelte ook nog chroom en fructose. Fructose is gekend als een suiker met een lage glycemische index, wat nuttig kan zijn om het hongergevoel te vermijden als gevolg van de snelle daling van de glycemie (bijvoorbeeld bij een herhaaldelijke hypoglycemie als reactie op de massale inname van snel resorbeerbare suikers). De energieaanbreng van fructose is dezelfde als die van alle andere suikers (4 kcal of 19 kJ/g); er kan dus geenszins van een vermageringseffect sprake zijn.

Voor wat het chroom betreft laten bepaalde studies vermoeden dat chroom in de voeding een hulp kan zijn bij het behoud of het ontwikkelen van vetvrije massa. Het onderwerp is evenwel zeer controversieel. Een aantal studies bij mensen heeft geen enkel effect op de lichaamssamenstelling gevonden bij chroomsuppletie (3). Andere onderzoekers opperen dat de reactie van het lichaam op chroom afhangt van de status van dit oligo-element (4). Er zijn geen aanwijzingen dat we een tekort aan chroom hebben. In Dynasvelte is chroom gebonden aan niacine dat, in tegenstelling met het picolinaatchroom en bij de aanbevolen hoeveelheid van drie tassen per dag, geen enkel toxicologisch probleem stelt.

Wat er ook van zij, tot op heden is er geen enkele ernstige wetenschappelijke studie die aantoont dat het samengaan van de drie zogenaamde ‘actieve' componenten in de koffie (cafeïne, chroom en fructose) een invloed heeft op het lichaamsgewicht die anders zou zijn indien ze afzonderlijk zouden worden ingenomen. Kortom de invloed is zeer beperkt.

Nicolas Guggenbühl

(1) Koot P et al. Ann Nutr Metab 1995;39(3):135-42.
(2) Bracco D et al. Am J Physiol 1995;269(4Pt1):E671-8
(3) Walker LS et al. Med Sci Sports Exerc 1998;30(12):1730-7
(4) Andrson RA. Nutr Rev 1998;56(9) :266-70.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés