.
 

Dieet-Namaak> N°110

Autonome voedseldiversificatie: opgelet!

Sinds enkele jaren heeft een nieuwe voedingswijze - een door het kind zelf gestuurde voedseldiversificatie - zijn intrede gedaan. Het voordeel hiervan is, aldus de aanhangers, dat het kind gemakkelijker en beter vertrouwd geraakt met nieuwe levensmiddelen en dit het zelfvertrouwen in de hand werkt. Vanuit voedingsoogpunt, aldus voedingsdeskundigen, niet zonder risico.


" HEALTH & FOOD " nummer 110, Februari 2011

Autonome, door het kind zelf gestuurde voedseldiversificatie wordt als een natuurlijk proces aanzien. Bij deze voeding worden kleine, zachte stukjes voedsel in de handen gestopt, zodat de baby, hoe klein ook, zich eigenhandig kan voeden. Dus geen klassieke fruit- en voedingspapjes meer. Experts beweren dat deze eetwijze tot voedingstekorten kan leiden.

Een studie ter staving

Charlotte Wright en haar onderzoeksteam, verbonden aan de Universiteit van Glasgow, Schotland, verrichtten onderzoek ter zake. Ze stelden zich de vraag: in welke mate beïnvloedt zelfstandige voedseldiversificatie de voedselstatus van babies?

Bij het onderzoek werden de gegevens van het Gateshead Millennium-onderzoek gebruikt waarbij 602 kinderen betrokken waren. Uit dit onderzoek kon men over volgende gegevens beschikken: de voeding van de kinderen, hun grijpvermogen, hun mogelijkheid om zelfstandig te kunnen eten, hun loopvermogen zonder hulp.

Na grondige analyse van het beschikbaar cijfermateriaal ontdekten de vorsers dat voor zes procent van de kinderen bij wie de ‘zelfstandige voedseldiversificatie’ werd toegepast, zich voedingsproblemen voordeden en dit op lange termijn zelfs tot een lichte vertraging in de ontwikkeling kan leiden.

De twee systemen samen

Op basis van de onderzoeksresultaten besluiten de onderzoekers dat enerzijds een zelfstandige voedseldiversificatie bij kinderen mogelijk is en zelfs voordelen kan opleveren voor de psychologische en psychomotorische ontwikkeling van het kind. Anderzijds is het absoluut noodzakelijk dat het kind in die levensfase optimaal gevoed wordt en dat parallel een klassieke voeding aangewezen is om zo het lichaam, dat in volle ontwikkeling is, van alle noodzakelijke voedingsstoffen te voorzien.

Ter herinnering een aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie: vast voedsel verstrekken voor de leeftijd van zes maanden is niet aangewezen. Charlotte Wright en haar onderzoeksteam wijzen er op dat het interessant kan zijn dat het kind zichzelf tijdens de familiale maaltijd voedt, maar dat tezelfdertijd een parallelle voeding nodig is die alle dagelijks noodzakelijke voedingsstoffen aanbrengt.

Alexandre Dereinne, diëtist


Referentie:
M. Wright C, Cameron K, Tsiaka M et al. Is baby-led weaning feasible? When do babies first reach out for and eat finger foods? Maternal & Child Nutrition, 2011; 7 (1): 27.
DOI: 10.1111/j.1740-8709.2010.00274.x
Engelstalig artikel, geconsulteerd in januari 2011.

hoog van bladzijde


Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés