.
 

Archieven> Artikel> N°86
article précédent image suivante

Te veel suiker door slaaptekort

N. G.

" HEALTH & FOOD " nummer 86, Januari 2008

het artikel drukken

Talrijke studies toonden reeds het omgekeerd verband aan tussen het aantal uren slaap en corpulentie, tussen eetlust en verstoring van het koolhydraatmetabolisme. Een en ander wordt steeds duidelijker.... Een onderzoeksteam van het University Chicago Medical Center volgde een aantal mannen en vrouwen, leeftijd tussen 20 en 31 jaar. Ze werden in een slaaplaboratorium gebracht waar ze enerzijds een aantal 'normale' nachten doorbrachten (8,5 uren ononderbroken slaap) en anderzijds een aantal 'experimentele' nachten doorbrachten. Tijdens deze laatste werd de fase van de diepe slaap grondig verstoord, zonder evenwel de proefpersoon te wekken. Dit gebeurde door tijdens de diepe slaapfase 'gekalibreerd' geluid te verspreiden. Na het ontwaken werd hen, intraveneus, een glucoseoplossing toegediend en werden op regelmatige intervallen de glycemie en insulinemie gecontroleerd. Het onderzoek toont aan dat na drie nachten zonder diepe slaap de proefpersonen gemiddeld voor 25 % minder gevoelig zijn aan insuline en dat hun glycemie stijgt met 23 % in vergelijking met deze die na een 'normale' nacht werd genoteerd. De onderzoekers besluiten hieruit dat, als gevolg van een verminderde periode van diepe slaap, het risico op type 2 diabetes toeneemt. Mogelijk is dit een verklaring voor het feit dat deze aandoening toeneemt bij het ouder worden (de duur van de diepe slaap bij jonge volwassenen bedraagt gemiddeld 80 tot 100 minuten en daalt tot minder dan 20 minuten bij 60-plussers).

Nicolas Guggenbühl diëtist, voedingsdeskundige


Referentie:
Proceedings of the American Academy of Sciences, online editie 31 december 2007.

hoog van bladzijde


Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés