.
 

Archieven> Artikel> N°73
<< previous next >>

Frituurgerechten een aanwijzing voor latere obesiteit?

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 73, Okt/Nov 2005

het artikel drukken

Iedereen weet dat frituurgerechten, omwille van hun hoog vet- en caloriegehalte, niet als de meest ‘diëtetisch correcte’ maaltijden doorgaan. Het is voor het eerst dat een studie uitgevoerd bij adolescenten aantoont dat de frequentie van buitenshuis geconsumeerde frituurgerechten een invloed heeft op de BMI. De auteurs baseerden zich hiervoor op gegevens, driemaal per jaar genoteerd, verzameld bij 14 355 jongeren tussen 9 en 14 jaar. De resultaten tonen aan dat er een duidelijk verband bestaat tussen een hoge BMI en een hoge inname van buitenshuis genomen frituurgerechten. De auteurs stelden ook vast dat de BMI bij jongeren die steeds meer frituurgerechten eten sneller stijgt in vergelijking met jongeren die slechts af en toe voor deze gerechten kiezen. De frequentie van buitenshuis genomen frituurgerechten gaat ook hand in hand met een minder gunstige nutritionele status, die zich vertolkt in een hogere calorie-inname, meer verzadigde en transvetzuren, minder magere zuivelproducten en minder groenten en fruit.

Nicolas Guggenbühl
Diëtist, voedingsdeskundige

Referentie:
Taveras et al. Pediatrics, october 2005

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés