.
 

Archieven> Artikel> N°72
<< previous next >>

Soja-eiwitten verlagen de bloeddruk

Door Nicolas Rousseau

" HEALTH & FOOD " nummer 72, September 2005

het artikel drukken

De meest alarmerende vooruitzichten voor het jaar 2025 voorspellen dat meer dan anderhalf miljard mensen op deze aardbol aan hypertensie zullen lijden, of één op drie personen ouder dan 20 ! Wanneer hypertensie in de toekomst niet terdege wordt aangepakt kan dit economisch en sociaal verstrekkende gevolgen hebben. Recente resultaten van een Chinees onderzoeksteam leveren een bijkomend doorslaggevend argument om hypertensie preventief via de voeding aan te pakken. Bij hun onderzoek waren 302 volwassenen betrokken, tussen 35 en 64 jaar oud, die diverse stadia van systolische (tussen 130 en 159 mm Hg) en diastolische (tussen 80 en 99 mm Hg) arteriële druk vertoefden. Gedurende drie maanden kregen de vrijwilligers dagelijks ofwel een placebo, ofwel 40 g soja-eiwit-isolaat. Het verdict luidde : bij de placebogroep werd geen enkele wijziging vastgesteld. In de interventiegroep daarentegen kon bij de personen met een ernstig risico op hypertensie een significante daling van de systolische en diastolische druk (respectievelijk -2.34 en -1.28 mm Hg) worden genoteerd. Bij personen met een matige hypertensie (graad I) werd een daling van respectievelijk -7.88 mm Hg en -5.27 mm Hg vastgesteld. Zo kan de reeds lange lijst van positieve invloeden van soja op de cholesterol met een bijkomend aspect aangevuld worden…

Nicolas Rousseau

Referentie:
Jiang H et al. Annals Intern Med 2005,143:74-75.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés