.
 

Archieven> Artikel> N°66
<< previous next >>

Alzheimer :
een complicatie als gevolg van diabetes ?

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 66, Augustus/September 2004

het artikel drukken

Diabetes zou het risico op de ziekte van Alzheimer en andere aandoeningen met aftakeling van cognitieve functies voor gevolg bevorderen. Dit is althans een hypothese waaraan meer en meer aandacht wordt besteed. Deze hypothese wordt ondermeer bevestigd in een longitudinale studie uitgevoerd bij 824 kloosterzusters, priesters en broeders allen ouder dan 55 jaar die gedurende negen jaar werden gevolgd. De onderzoekers ontwikkelden een arsenaal van neuro-psychologische tests die ze uitvoerden bij personen met diabetes .

De studie toont aan dat bij een patiënt met diabetes het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer met 65 % toeneemt in vergelijking met zij die geen diabetes vertonen. Daarenboven is de perceptiesnelheid aangetast (de snelheid waarmee eenvoudige zaken met elkaar vergeleken worden, bijvoorbeeld of twee opeenvolgende getallen als gelijk of verschillend worden gepercipieerd). Bij diabetespatiënten is het risico op degeneratie 44 % hoger in vergelijking met niet-diabetes patiënten.

Uit het onderzoek is evenwel niet af te leiden of deze vaststellingen het gevolg zijn van cerebrale wijzigingen eigen aan de ziekte van Alzheimer, dan wel verband houden met de vasculaire complicaties die vooral bij diabetes voorkomen.

Nicolas Guggenbühl

Arvanitakis Z et al. Arch Neurol. 2004;61(5):661-6.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés