.
 

Archieven> Artikel> N°60
<< previous next >>

Kerrie voor een geïrriteerd colon

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 60, Augustus/September 2003

het artikel drukken

Curcuma, een kruid dat in Azië overvloedig gebruikt wordt en een bestanddeel is van kerrie, bevat curcumine. Het is een fel geel-oranje gekleurd pigment dat als kleurstof in de voeding (E100) een ruime toepassing kent. Als we een aantal Canadese onderzoekers mogen geloven is het ook een probaat middel bij de behandeling van een geïrriteerde dikke darm.

Onlangs stelden de onderzoekers vast dat de toediening van 0.25 % curcumine aan de voeding van muizen een positieve invloed had op dieren bij wie door toediening van een product colitis werd uitgelokt. Ze stelden volgende resultaten vast: minder macroscopische beschadigingen, minder slijmvliesverzwering, vernauwing van de darmwand en infiltratie van infecterende cellen.

Het is ook de eerste studie die aantoont dat curcumine de activering van de transcriptiefactor NF-B remt, een factor die betrokken is bij de vorming van cytokines en chemokines (stoffen betrokken bij ontsteking), en dat curcumine de activering van een enzym betrokken bij een ontsteking remt (het p38 MAPK of mitogen-activated protein kinase p38).

Nicolas Guggenbühl

Ref. :
Salh B et al. J Physiol Gastrointest Liver Physiol. 2003;285(1):G235-43.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés