.
 

Archieven> Artikel> N°56
<< previous next >>

Coënzyme Q 10 en Parkinson

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 56, December/Januari 2002

het artikel drukken

Het coënzyme Q 10 of ubiquinone is een product dat door het lichaam aangemaakt wordt en waarvan de noodzaak voor exogene aanbreng alsnog niet werd aangetoond. In de mitochondriën speelt het een rol in de energiehuishouding en het enzym heeft ook antioxidatieve eigenschappen. In weerwil van bewijzen bij de mens worden aan Q 10 beschermende eigenschappen toegemeten, met name in het kader van de ziekte van Parkinson.
De eerste multicentrische klinische studie versus placebo aangaande de beschermende eigenschappen van Q 10 leverde weinig bemoedigende resultaten op. Tachtig patiënten met Parkinson (sinds vijf jaar gediagnosticeerd) werden in vier groepen verdeeld: drie groepen kregen een verschillende dosis Q 10 samen met vitamine E, de laatste (controle) groep kreeg enkel vitamine E. Om de vier maanden werd, gedurende 16 maanden, een evaluatie gemaakt.

De groep die de grootste hoeveelheid Q 10 kreeg (1200 mg/d) vertoonde een vertraagd verval van de mentale functies (- 44 % in vergelijking met de controlegroep), alsook van de motoriek en het in staat zijn om dagelijkse activiteiten uit te voeren. De auteurs benadrukken dat deze resultaten niet gelden voor patiënten die in het terminale stadium van hun ziekte verkeerden. Er is nog verder, omvangrijker onderzoek nodig om tot sluitende bewijzen te komen. De onderzoekers wijzen er ook op dat de in de handel verkrijgbare Q 10 supplementen een verschillende samenstelling kunnen hebben.

Nicolas Guggenbühl

Ref :
Shults CW et al. Effects of coenzyme Q10 in early Parkinson disease: evidence of slowing of the functional decline. Arch Neurol 2002; 59(10):1541-1550.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés