.
 

Archieven> Artikel> N°53
<< previous next >>

Water voor de bloedvaten

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 53, Juni/July 2002

het artikel drukken

Het is bekend dat de bloed- en plasmaviscositeit, die toenemen bij dehydratatie, het risico op coronaire incidenten beïnvloeden. Het blijkt zelfs zo te zijn dat de inname van een aanzienlijke hoeveelheid water gepaard gaat met een substantiële daling van de coronaire sterfte. Dit is althans de conclusie van een studie uitgevoerd bij 12 017 vrouwen en 8 280 mannen, leden van de Zevende-dags Adventisten in Californië. De onderzoekers stelden vast dat de inname van tenminste vijf glazen water per dag gepaard ging met een beduidend lager relatief risico (RR) voor coronaire sterfte. In vergelijking met mannen en vrouwen die slechts twee glazen per dag dronken was het RR bij de vrouwen 0.59 (IC 95 %) en bij de mannen 0.46 (IC 95 %). Daarenboven trad er een aanzienlijke stijging op van het risico bij de inname van andere niet alcoholische dranken, bij de mannen (RR = 1.46) maar vooral bij de vrouwen (RR = 2.47). Deze verbanden werden niet beïnvloed door andere factoren zoals leeftijd, rookgedrag, hypertensie, BMI, opleidingsniveau of, bij de vrouwen, een hormonale substitutiebehandeling.

Nicolas Guggenbühl

Referentie :
Chan J et al. Water, other fluids, and fatal coronary heart disease : the Adventist Health Study. Am J Clin Epidemiol 2002;155(9):827-33.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés