.
 

Archieven> N°96 > artikel
article précédent image suivante

Brood: een meelspijs om in te bijten!

Brood wordt al millennia lang gegeten en is een enorme bron van voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Volgens een enquête over voedselconsumptie in 2004 eten we er jammer genoeg niet voldoende van.

" HEALTH & FOOD " nummer 96, 2009

het artikel drukken
Brood behoort tot de groep van de meelspijzen en is een basisvoedingsmiddel in de voedingsdriehoek. Dat wil zeggen dat brood onontbeerlijk is in een evenwichtige voeding. Het biedt dan ook heel wat voordelen op voedingsvlak.

Ongelofelijke energieleverancier!
Zoals hierboven al gezegd, maakt brood deel uit van de groep van de meelsijzen. Deze groep voedingsmiddelen heeft als functie het grootste deel van de energie te leveren aan ons lichaam dat hier nood aan heeft om goed te kunnen functioneren. Deze energie wordt aangebracht onder vorm van samengestelde koolhydraten.
Die koolhydraten worden na verwerking opgeslagen in ons lichaam in de lever en spieren onder vorm van glycogeen. De koolhydraten zijn daar dan een energievoorraad die onmiddellijk door het lichaam kan worden vrijgezet.


Regelt de darmtransit
Brood – en vooral dan volkorenbrood – bevat voedingsvezels in goede verhoudingen. Voedingsvezels bieden het voordeel volume te geven aan een maaltijd en dus sneller een verzadigingsgevoel te geven. Men voelt zich dan ook sneller verzadigd als men twee sneden volkorenbrood heeft gegeten met een beetje broodsmeersel en wat harde kaas bijvoorbeeld dan met een kom ontbijtgranen.

Een ander voordeel van de voedingsvezels is dat zij weinig of niet worden verteerd door het lichaam en dat zij op die manier bijdragen tot een volumetoename van de ontlasting zodat de darmtransit beter verloopt.


Natuurlijk multivitamine
Brood is een uitstekende bron van de vitaminen van de B-groep, vitamine E en van tal van mineralen. Tot die mineralen behoren magnesium, fosfor, kalium, calcium, ijzer en zink.

De mineralen en oligo-elementen van de graanproducten bevinden zich hoofdzakelijk in het buitenste van de korrel en in de kiem. Daarom dient de voorkeur gegeven aan volkorenbrood om ten volle te genieten van de voordelen van deze micronutriënten.


Doet brood verdikken? NEEN!
Meelspijzen zoals brood werden in het verleden lange tijd ervan beschuldigd overgewicht in de hand te werken omwille van hun aanbreng van energie en koolhydraten. In studies is echter integendeel aangetoond dat mensen die meer koolhydraten verbruiken over het algemeen een lager gewicht hebben dan mensen die eerder een vetrijke voeding hebben. Geen enkel voedingsmiddel op zich doet verdikken: enkel overdaad kan het voedingsevenwicht verstoren en op die manier bijdragen tot gewichtstoename.

Experts van het Nationaal Plan Voeding en Gezondheid (NPVG) bevelen aan bij elke maaltijd meelspijzen te gebruiken. Dank zij de grote verscheidenheid van broodsoorten die beschikbaar zijn op de markt is het makkelijk er meer van te eten zowel bij het ontbijt, de hoofdmaaltijd, het tussendoortje rond 16 uur en bij de derde maaltijd.


De Redactie

Referenties

Institut français pour la nutrition (Ifn). Nos aliments en 200 questions. Ce qu’il faut savoir avant tout. Céréales et autres féculents.
http://www.ifn.asso.fr/dossier_aliment/2-1.html
In het Frans. Geraadpleegd in maart 2009

Move-eat, eten, bewegen, evenwicht nastreven. Brood.
http://nl.move-eat.be/page.php?myfiche=3364&ID=12&Cat_ID=7
In het Nederlands en in het Frans. Geraadpleegd in maart 2009

Observatoire du pain. Le centre d’informations scientifiques sur le pain. Les atouts nutritionnels des pain.
http://www.observatoiredupain.fr/pro.asp?IDR=110571
In het Frans. Geraadpleegd in maart 2009

Programme National Nutrition Santé (France). La santé vient en mangeant. Le guide alimentaire pour tous. 2001
http://www.inpes.sante.fr/CFESBases/catalogue/pdf/581.pdf
In het Frans. Geraadpleegd in maart 2009.

Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, Afdeling Epidemiologie. De Belgische Voedselconsumptiepeiling 1 - 2004.
http://www.iph.fgov.be/epidemio/epinl/foodnl/table04.htm
In het Nederlands. Geraadpleegd in maart 2009

hoog van bladzijde


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés