.
 

Archieven> N°96 > artikel
article précédent image suivante

Menopauze en een gezond hart: de vrouwen informeren

Bij de menopauze doen zich ingrijpende veranderingen voor bij de vrouwen, met name op cardiovasculair gebied. Dat heeft ook gevolgen voor hun gezondheid. Toch lijken de meeste vrouwen niet te weten welke veranderingen op dat vlak plaatsvinden als gevolg van de menopauze.

" HEALTH & FOOD " nummer 96, 2009

het artikel drukken
Tot aan de menopauze hebben vrouwen een geringer risico op hart- en vaatziekten dan mannen. Maar eenmaal die periode voorbij is halen ze de mannen in en steken ze zelfs voorbij wat betreft cardiovasculair risico. Dat wordt in alle studies aangetoond.

Geen gunstige veranderingen
Het voordeel bij vrouwen lijkt te worden verklaard door het feit dat hun oestrogenen een beschermende rol bij hen uitoefenen.  Oestrogenen hebben inderdaad onder andere een werking op het LDL-cholesterol. Eenmaal de periode van de menopauze voorbij, is die bescherming verloren en halen vrouwen geleidelijk aan de mannen in wat betreft het cardiovasculaire risico. En die evolutie zorgt er zelfs voor dat zij de mannen voorbijsteken na 65 jaar. Hart- en vaatziekten wordend dan de voornaamste oorzaak van sterfte bij vrouwen na die leeftijd.
In verschillende studies konden de fysiologische veranderingen in verband met de menopauze die leiden tot het omkeren van die toestand beter worden begrepen. Dat is het geval voor de PROCAM-studie (Münster Heart Study), waarin werd aangetoond dat de menopauze een toename veroorzaakt met 25 % van het LDL – cholesterol en van de triglyceriden, een daling van het HDL – cholesterol, een afname van het antithrombine III en een toename van de activator van het type I plasminogeen. Die laatste verandering verhoogt het risico van vorming van bloedklonters. Er werd tevens een vermindering vastgesteld van de uitzetbaarheid van de slagaders met een toename van de pulsgolf en een toename van de differentiële arteriële druk.


Oppervlakkige kennis
Er werd tussen 30 januari en 11 februari 2009 een enquête uitgevoerd om de kennis te peilen van 533 Belgische vrouwen over het cardiovasculaire risico en in het bijzonder de risico’s in verband met cholesterol na de menopauze. Daaruit bleek dat de meeste Belgische vrouwen tussen 46 en 65 jaar relatief weinig weten van de toename van het risico op een hart- en vaatziekten eens ze de menopauze voorbij zijn. De meeste van hen denken dat het cardiovasculaire risico hoger is bij mannen dan bij vrouwen en als men hen vraagt om de voornaamste oorzaken van hart- en vaatziekten te vermelden dan zeggen ze spontaan: een slechte levenswijze, een vetrijke voeding, roken, sedentair leven en erfelijkheid.
Volgens de enquête kent 45 % van de ondervraagde vrouwen hun eigen cholesterolwaarde niet. Maar ze zijn wel bekommerd om de gezondheid van het hart van hun naastbestaanden. Over het algemeen leggen de deelneemsters geen verband tussen cholesterol en de menopauze. Zelfs na rechtstreekse bevraging meent slechts een op vijf dat er een verband bestaat.


Goede oplossingen
De resultaten van dit onderzoek tonen aan dat van zodra de vrouwen op de hoogte zijn gebracht van het verhoogde risico op een cardiovasculaire aandoening de vrouwen meer aandacht krijgen voor deze problematiek. Na het verkrijgen van deze informatie bevestigt meer dan de helft van de vrouwen immers dat ze zich vanaf dan meer zullen bekommeren om hun eigen hart.
Als hen wordt gevraagd welke acties ze willen nemen, nu ze weten dat ze meer risico lopen op een hoge cholesterolwaard en op een hart- en vaataandoening, dan antwoorden de deelneemsters dat ze hun cholesterolemie zullen laten bepalen, gezonder zullen eten, meer fysiek actief zullen zijn, meer informatie zullen opzoeken of bij hun huisarts zullen langsgaan. Toch is het spijtig dat volgens deze enquête bijna 18 % van de ondervraagden helemaal geen specifieke actie zullen ondernemen ook al weten zij dat ze een hoger risico hebben na hun menopauze. Na analyse van de resultaten kunnen we stellen dat het vooral de vrouwen in de periode van de menopauze zijn die het meest gemotiveerd zijn om te reageren (hun cholesterolwaarde laten bepalen, gezonder eten,…). De vrouwen in de premenopauze bevestigen dat ze meer informatie willen zoeken over het onderwerp.


Beter voorkomen Gezien de resultaten van dit onderzoek is het belangrijk de vrouwen te informeren over de fysiologische veranderingen die zich voordoen tijdens de menopauze en over de gevolgen die ze veroorzaken zodat ze zo snel mogelijk kunnen reageren en vooral vooraleer het te laat is. Hoe vroeger de vrouwen de gezondheid van hun hart in handen nemen, des te kleiner zij het risico maken op gevolgen voor hun cardiovasculair gezondheid in verband met de menopauze.
Daarom zijn informatiecampagnes noodzakelijk. Die dienen tot doel te hebben de mensen te sensibiliseren, hen te informeren en bewust te maken via diverse testen van hun risiconiveau wat betreft cardiovasculaire aandoeningen.


De Redactie

Referenties

Missault. L. Belgische Cardiologische Liga. Persmeeting. 2 april 2009. Brussel

Tielemans S. Belgische Cardiologische Liga. Persmeeting. 2 april 2009. Brussel

Rokbani L. Ménopause et risque cardio-vasculaire. Service de médecine interne de l’hôpital Habib Thameur.
http://www.stmi.org.tn/docs/Vcongres/PDF/menoprokbani.pdf
In het frans. Geraadpleegd in april 2009.

Tabassome S. Risque cardio-vasculaire chez la femme ménopausée. Service de Pharmacologie, CHU Saint Antoine, Université Paris VI.
http://www.menopauseafem.com/doc/725.pdf
In het frans. Geraadpleegd in april 2009.

Verstraete P. Partners in bestrijding van hart en vaatziekten. Persmeeting van de 2de april 2009. Brussel.

hoog van bladzijde


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés