.
 

Archieven> N°94 > artikel
article précédent image suivante
Belgische Vereniging voor Voeding wordt ingehuldigd

België heeft – net als de andere Europese landen – te kampen met een aantal voedinsgerelateerde gezondheidsproblemen. Om hieraan op structurele wijze een antwoord te bieden is er onder meer nood aan een sterk voedingswetenschappelijk draagvlak. In tegenstelling tot de ons omringende landen had België geen nationale vereniging voor wetenschappers actief op het vlak van voeding en gezondheid.

" HEALTH & FOOD " nummer 94, 2009

het artikel drukken
België, net als de meeste andere Europese landen, wordt geconfronteerd met een belangrijk aantal problemen op het vlak van volksgezondheid, waarin de voeding vaak een centrale rol speelt. Een van de noodzakelijke ingrediënten van een efficiënt volksgezondheidsbeleid op dit gebied, is de structurele aanwezigheid van een kritische massa aan voedingswetenschappelijk potentieel, onder andere om onderzoek uit te voeren op maat van de overheid of om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van beleidsondersteunende adviezen.

Een nieuwe structuur
Anderzijds leeft bij veel wetenschappers in het domein van de voeding ook al geruime tijd de vraag naar een formele zichtbare structuur waarbinnen een dynamiek van samenwerking, uitwisseling en kwaliteitsverbetering op het terrein van onderzoek naar voeding en gezondheid kan worden uitgebouwd. Ten einde een dergelijk forum te bieden aan de multidisciplinaire groep van wetenschappers op het gebied van voeding en aanverwante domeinen, werd een nieuwe structuur opgezet, de “Belgian Nutrition Society”. De BNS wil een interdisciplinair netwerk vormen voor wetenschappers op het vlak van voeding en volksgezondheid. Haar voornaamste doelstellingen zijn het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek op het vlak van voeding, het verspreiden van wetenschappelijke kennis over voeding, een referentiepunt te zijn voor informatie over voeding en het bepleiten van onderzoek rond voeding en de toepassing ervan op het ontwikkelen en implementeren van beleidslijnen en praktische toepassingen die verband houden met voeding op volksgezondheidsniveau.

Voeding en gezondheid
De grootste gemene deler binnen deze objectieven is het gegeven dat voeding de gezondheid van de mens beďnvloedt. Omdat deze beďnvloeding zich afspeelt binnen een zeer multidimensionele ruimte, wil de vereniging zich ook profileren als multi-disciplinair forum, waarin zowel onderzoekers uit de basiswetenschappen, de gezondheidswetenschappen, de toegepaste wetenschappen en de gedragswetenschappen hun onderlinge complementariteit kunnen verheffen tot een meerwaarde voor de volksgezondheid.

De Redactie

Referenties
De Raad van Bestuur van de BNS bestaat uit de volgende leden:
Voorzitter: Stefaan De Henauw

Vice-Voorzitters: Greet Vansant and Nathalie Delzenne
Secretaris: Carl Lachat

Schatbewaarder: Stefanie Vandevijvere

Lid van de Raad van Bestuur: Yvan Larondelle, John Van Camp, Peter Clarys, Patrick Kolsteren, Marie-Louise Scippo

hoog van bladzijde


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés