.
 

Archieven> N°91 > artikel
article précédent image suivante

Probiotica: uitstekende criteria vereist

Ieder jaar worden honderden wetenschappelijke studies gepubliceerd met betrekking tot probiotica. Om de stempel doeltreffend en duurzaam probioticum te krijgen moet een micro-organisme aan diverse criteria voldoen.

" HEALTH & FOOD " nummer 91, 2008

het artikel drukken
De intestinale flora is specifiek voor ieder van ons. Ze kan aanzien worden als een waar orgaan dat bevolkt is met een enorm aantal (1014) bacteriën (wat 10 tot 20 maal meer dan het aantal lichaamscellen), die tot een duizendtal verschillende soorten behoren. Ze bevat ook 100 maal meer genetische informatie dan de mens zelf, wat verklaart waarom sommige bacteriesoorten schadelijke zijn en andere niet. Het is ter hoogte van de intestinale mucosa dat een uitwisseling tussen de flora en ons lichaam plaats vindt. Probiotica zijn levende micro-organismen (bacteriën en een gist) die, wanneer ze in voldoende mate worden ingenomen, een positieve invloed hebben op de gezondheid, en dit naast de klassieke nutritionele eigenschappen. Vandaar het belang van het onderzoek naar probiotica en de verklaring waarom zoveel wetenschappelijke publicaties het daglicht zien.

Een kwestie van stabiliteit
Het is niet evident om bij de overvloed aan publicaties en micro-organismen die als probiotica worden aangeboden, nog het bos door de bomen te zien. Er zijn een aantal criteria die algemeen gelden. Zo is er de wetenschap dat resultaten die met een bepaalde bacteriestam verkregen worden niet zomaar voor een andere stam gelden. Ook moet gekeken worden, zoals altijd overigens, naar de degelijke wetenschappelijke aanpak van een onderzoek. Men moet zich kritische bedenkingen maken en nagaan of een correcte methodologie werd toegepast. Verder lijkt het voor de handliggend dat de bacteriestammen voorkomend in het menselijk lichaam en deel uitmaken van onze darmflora, de voorkeur van onderzoek genieten. Dit lijkt logisch maar is daarom niet altijd absoluut noodzakelijk. Dat ze onschadelijk zijn en goed door het lichaam verdragen worden zijn eveneens primaire vereisten. De gebruikte bacteriestammen moeten daarom algemeen gekend zijn en een officiële benaming dragen. Bijkomende troeven zijn een lange staat van dienst en goede organoleptische eigenschappen na verwerking. Nog andere belangrijke criteria zijn: overleven na een industriële behandeling en/of bereiding en stabiliteit bieden tijdens de bewaring en dit tot de consumptie van het product.

Resistentie en aanhechting
Micro-organismen die als probiotica aangewend worden moeten levend geconsumeerd worden en de maagdarmpassage van de gastheer goed doorstaan. Ze moeten ook in staat zijn te koloniseren in de darm (derhalve levend identificeerbaar in de stoelgang) en zich kunnen vasthechten aan de darmmucosa. De hechting aan de darmmucosa is een belangrijke vereiste. Daardoor wijzigen een aantal eigenschappen in de darm, wat mogelijk gepaard gaat met een stimuleren van de plaatselijke immuniteit. Andere selectiecriteria zijn onder meer nog het vermogen van de probiotische stam om antimicrobiële stoffen af te scheiden en de groei van andere heilzame micro-organismen te stimuleren.

De Redactie

Referenties

Communiqué de presse de Vesale Pharmaceutica (juin 2008): Lactobacillus GG, des preuves qui s’accumulent et un avenir qui s’annonce serein.
Institut National de la recherche agronomique (INRA – France). Probiotiques et santé.
http://www.inra.fr/presse/probiotiques
Site en français. Consulté en septembre 2008
BOUHNIK Y. Place des probiotiques dans les maladies inflammatoires chroniques. Congrès: Actualités dans les pancréatites chroniques, les troubles fonctionnels et les maladies inflammatoires intestinales aujourd’hui et demain.
(Symposium, Bruxelles, 08/10/2004)
Hépato-Gastro 2005;12: 74-80
http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=16983686

hoog van bladzijde


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés