.
 

Archieven> N°90 > artikel
article précédent image suivante

Groenten en fruit: alle smaken en kleuren beschikbaar!

Groenten en fruit zijn goed voor de gezondheid, daarover is iedereen het roerend eens. Nochtans, de Belg eet onvoldoende groenten en fruit. Hij haalt amper de helft van de door het Nationaal Voedings- en Gezondheidsplan aanbevolen hoeveelheid. Het verbruik moet dus omhoog.

" HEALTH & FOOD " nummer 90, Zomer 2008

het artikel drukken
Niets boven verse groenten en fruit. Toegegeven, om gemakkelijk aan de aanbevolen norm te voldoen kan het ook nuttig zijn om groenten en fruit onder andere vormen te eten. Sinds enkele maanden heeft de levensmiddelenindustrie een aantal groenten en fruitsoorten ‘behandeld’ op de markt gebracht. Er is hoegenaamd geen gebrek aan vindingrijkheid om de consumptie van groenten en fruit wat op te krikken. Fruit kan gedronken worden onder de vorm van sap; er is fruitmoes; er zijn diverse mengelingen van fruit en/of groenten in bokalen of drinkflesjes. Nieuw zijn bijvoorbeeld ook de groentebolletjes. Meer en meer doen ‘maaltijdsalades’ hun intreden, zowel onder verse als onder geconserveerde vorm. Ook de diepvriesafdeling evolueert mee, je vindt er kant-en-klaar groentebereidingen die enkel nog moeten opgewarmd worden.

Waarom groeten en fruit eten?
Toch misschien nog even herhalen waarom het eten van groenten en fruit zo belangrijk is voor de gezondheid. Eerst en vooral: groenten en fruit bevatten weinig calorieën en vetten, ze geven volume aan het voedsel waardoor ze bijdragen tot het verzadigingsgevoel. Daarenboven zijn ze rijk aan vezels, vitaminen en mineralen en nog tal van andere beschermstoffen, waaronder uiteraard de antioxidanten. Uit tal van onderzoeken blijkt de positieve invloed van groenten en fruit bij de preventie van cardiovasculaire aandoeningen, kankers en andere pathologieën. Hoewel aanbevolen wordt groeten en fruit vooral vers te gebruiken, blijkt dat sommige industrieel behandelde groenten- en fruitsoorten gezondheidsvoordelen bieden. Samen met deze lijkt de tendens ‘terug naar de natuur’ meer en meer in te zijn. De natuurlijke toestand van het product wordt zo goed als mogelijk intact gelaten en het toevoegen van suikers, additieven, kleurstoffen, ... wordt tot een minimum beperkt. Alle middelen om groenten en fruit te promoten zijn goed: ruimer en vernieuwd aanbod; aanwijzingen op de verpakking voor smaakvolle bereiding of menusuggesties; het verstrekken van uitgebreide informatie op de websites van de fabrikanten; afvallige groenten- en fruitconsumenten weer op het goede spoor brengen, ...

Een probleempje!
Het al dan niet beoefenen van een fysieke activiteit met het oog op gewichtsverlies Een addertje onder het gras bij de ‘nieuwe producten’ zou wel eens de prijs kunnen zijn! Sommige zijn best prijzig en knauwen, zeker als ze dagelijks op het menu staan, een ferme hap uit het gezinsbudget. De soorten die als ‘shoots’ dranken worden verkocht, kunnen en mogen zeker niet ter vervanging van de klassieke verse groenten en fruitsoorten doorgaan. Vers, geconserveerd, diepvries, ... afwisselen is de boodschap. Fruitsoorten kunnen onder vorm van moes (zonder toegevoegde suiker) gegeten worden, onder vorm van ‘smoothies’, mengelingen, .... Groenten onder vorm van puree, stoofpot, gratin, ... Ze kunnen ook als onderlaag gebruikt worden om bijvoorbeeld vis te stoven. Zo veel als mogelijk seizoengroenten inschakelen is niet alleen gezond voor de portemonnee, het is ook ideaal om kleuren en smaken optimaal af te wisselen.

Reeds vanaf het prille begin

hoog van bladzijde


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés