.
 

Archieven> N°88 > artikel
article précédent image suivante

De weldaden van wijn

Wijn mag nog een gunstig effect op zijn actief zetten. Door elke dag een glas wijn te drinken zou het risico op longkanker met 13 % dalen volgens een Spaanse studie.

" HEALTH & FOOD " nummer 88, Printemps 2008

het artikel drukken
In diverse studies werd al bevestigd dat mensen die nauwgezet het Ç mediterrane dieet È volgen langer leven dan andere Europeanen. Het gaat hier niet om een bijzonder dieetprogramma maar om een geheel van voedingsgewoonten die traditioneel zijn aangenomen door de bevolking rond de Middellandse Zee. In heel het Middellandse Zeegebied wordt wijn met mate gedronken, over het algemeen bij de maaltijd. Wijn werd beschouwd als een symbool van leven van het bloed. Wijn werd al lang gebruikt niet enkel als drank maar ook als medicinale wijn om verschillende remedies te vervoeren. Maar wat als wijn zelf nu eens gunstige effecten zou hebben op het lichaam? De bestanddelen in wijn beschermen de vaatwanden, verminderen hun doorgankelijkheid en door zijn antioxiderende werking heeft wijn een gunstig effect op de bloedcholesterol.

WELK RISICO?
Het is gekend dat een regelmatig gebruik van grote hoeveelheden alcohol het risico op kanker van mond, strottenhoofd, keelholte en slokdarm doet toenemen. En wat met wijn? Er werd een Spaanse studie uitgevoerd bij 132 mensen met longkanker en 187 gezonde mensen. Er werden verschillende vragen gesteld aan beide groepen over hun voedingswijze, hun sigarettenverbruik, de hoeveelheid alcohol die ze per dag verbruikten en de soort wijn (rood, wit of ros?). Beide groepen dronken dezelfde hoeveelheid wijn en een derde van de kankerpati'nten dronk rode wijn. Uit de resultaten van deze studie is gebleken dat rode wijn beter beschermde tegen longkanker. Rode wijn dankt zijn beschermende eigenschappen aan de grote hoeveelheid natuurlijke antioxidantia: de tanninen die de cellen beschermen en het resveratrol dat doeltreffend blijkt om tumorgroei en -ontwikkeling af te remmen.

DRINK MET MATE
Wijn heeft wel een belangrijk nadeel: het alcoholgehalte. Samen met de onderzoekers van deze studie herinneren we eraan dat stellig wordt afgeraden meer dan de klassiek aanbevolen twee glazen per dag te drinken. We mogen immers niet vergeten dat er een uitgesproken verband bestaat tussen sterfte en alcoholabusus. Er zijn verder doorgedreven studies nodig om alle bestanddelen te identificeren in rode wijn die het risico van longkanker doen verminderen. Volgens professor Andrew Peacock van de British Thoracic Society is het dus duidelijk dat rode wijn gunstige effecten bezit tegen longkanker maar de beste manier om die kanker te vermijden blijft niet roken..

De Redactie

hoog van bladzijde


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés