.
 

Archieven> N°83 > artikel
<< previous next >>

Soja blijft in de belangstelling

Er is altijd wel iets nieuws over soja te vertellen. Op een persconferentie (1) zette prof. Mark Messina (Loma Linda University, USA) de laatste bevindingen even op een rijtje.

Franciane Lison en Nicolas Guggenbühl diëtist, voedingsdeskundige

" HEALTH & FOOD " nummer 83, Juni - Juli 2007

het artikel drukken

De troeven van soja zijn sinds lang het onderwerp van onderzoek en dit op diverse domeinen. Er zijn aspecten die overduidelijk zijn, er zijn er ook die in een schemerzone blijven steken.

Waar men zeker van is

Het profiel van de essentiële aminozuren in soja-eiwit is ongetwijfeld een belangrijke troef, zo ook de goede verteerbaarheid en het groot verzadigingsgevoel. Ook op cardiovasculair vlak biedt soja bijzondere pluspunten. Het verlaagt de LDL-cholesterol waardoor het risico op cardiovasculaire aandoeningen daalt. Spijts deze vaststellingen kan momenteel toch geen daling van de sterfte als gevolg van deze aandoeningen worden vastgesteld. Overigens moet de werking van de isoflavonen in deze context met enige voorzichtigheid benaderd worden. Er zijn nog steeds geen algemeen aanvaarde bewijzen voorhanden.

Soja en borstkanker

De rol van soja-eiwitten bij de preventie van borstkanker is vooral belangrijk wanneer soja gedurende de eerste twintig levensjaren wordt ingenomen. Bij volwassen vrouwen zouden ze geen beschermend effect hebben. Uit een onderzoek, uitgevoerd bij Chinese vrouwen, blijkt dat wanneer in de kinderjaren soja wordt gegeten, het risico op het ontstaan van borstkanker op latere leeftijd daalt (1). Dit kan verklaard worden door de invloed van soja op het aantal cellen dat zich mogelijk tot kankercellen kan omvormen tijdens de eerste levensjaren. Prof. Messina onderlijnt hiermee het belang om soja in de voeding van jonge meisjes in te lassen.

Sterker beendergestel

De botdensiteit bij menopauzale vrouwen met een lage botdensiteit - wat zich vooral bij magere vrouwen manifesteert - kan door het inschakelen van soja in de voeding verhoogd worden. Een studie waaraan een groot aantal vrouwen in de menopauze deelnamen, toont aan dat het risico op beenderfracturen met 1/3 kan teruggebracht worden wanneer ze een voldoende hoeveelheid soja in hun voeding inschakelen (2). Uit een recent onderzoek blijkt dat isoflavonen uit soja de botresorptie remmen en de calcificatie stimuleren (3).

Isoflavonen tegen opvliegers

Het mogelijk positief effect van isoflavonensupplementen bij de behandeling van opvliegers en nachtelijke zweetuitbarstingen als gevolg van de menopauze, staat nog steeds ter discussie. De resultaten van een aantal onderzoeken zijn immers tegenstrijdig. Daarentegen, uit de resultaten van een ander recent onderzoek, lopend over een periode van één jaar, blijkt dan weer dat het innemen van soja wel tot een daling van de bedoelde ongemakken leidt en dit in vergelijking met een placebogroep (4). Daarenboven kon als gevolg van de inname van soja geen enkel negatief effect op het gehalte aan oestrogenen worden vastgesteld. Ook hier wijst prof. Messina op het belang van de aanwezigheid van isoflavonen in de voeding van menopauzale vrouwen.

Aanbevolen hoeveelheden

Om een gunstige werking te verkrijgen wordt aanbevolen dat een volwassene 15 tot 25 g soja-eiwitten en 50 tot 80 mg isoflavonen zou innemen en dit verspreid over drie maaltijden per dag. Met ons traditioneel voedingspatroon, dat doorgaans weinig soja-eiwitten bevat, is dit zeker geen gemakkelijk te bereiken objectief. Dit kan verholpen worden door het inschakelen van sojarijke producten zoals tofu, tempeh, sojabloem, sojazaadjes, sojamelk, ...

Tofu: 10 - 20*
Tempeh: 18*
Sojabloem: 15*
Sojazaadjes: 14*
sojamelk: 6 - 8*

*Eiwitten per portie (g)

Franciane Lison en Nicolas Guggenbühl diëtist, voedingsdeskundige

Referenties
1. Persconferentie Alpro Soja, vrijdag 20 april 2007, Faculty Club, Leuven
2. Shu XO et al. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2001 May;10(5):483-8.
3. Zhang X et al. Arch Intern Med. 2005 Sep 12;165(16):1890-5.
4. Ma et al. Eur J Clin Nutr. 2007 Mar 28.
5. D'Anna R et al. Menopause. 2007 Jan 23.
.

hoog van bladzijde


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés