.
 

Archieven> N°80 > artikel
<< previous next >>

Bacteriële diarree : probiotische revolutie

Een besmetting met Clostridium difficile 027 (C.difficile 027) is een van de belangrijkste oorzaken van acute diarree en geldt als een belangrijk probleem voor de volksgezondheid. In de strijd tegen acute diarree worden probiotica alsmaar belangrijker.

Door Dr. Rachid Benabidllah

" HEALTH & FOOD " nummer 80, December 2006

het artikel drukken

In een gezond lichaam bevinden zich in het darmstelsel ongeveer 100 000 miljard bacteriën onderverdeeld in een 400-tal verschillende soorten. Zowat 99 % van de darmflora bestaat uit 30 tot 40 van die bacteriestammen en deze zorgen voor een stabiel ecosysteem in een gezond lichaam. Een infectie, ziekte of een falend immuunsysteem kan dit ecosysteem verstoren. Maar ... wellicht is de inname van antibiotica de belangrijkste boosdoener voor dit onevenwicht.

Diarree "difficile"

C.difficile 027 is terug te vinden in fecale materie. Iemand kan ermee besmet raken door contact met voorwerpen of oppervlakken die met uitwerpselen bevuild zijn, of door inname van voedsel dat met deze bacterie besmet is. Een besmetting met C.difficile 027 uit zich onder meer door volgende symptomen : acute diarree, koorts, gebrek aan eetlust, misselijkheid, buikpijn. De stoelgangmassa bij deze diarree is vloeibaar tot zacht. Er kunnen ook microscopisch kleine bloedingen worden vastgesteld. Darminfecties kennen een vrij duidelijke pathofysiologie en hebben een sterk individueel klinisch beeld. De veroorzakende infectie is een pseudo-membraneuze colitis, zo geheten gezien de aanwezigheid van pseudo-membranen, verspreid over het geheel of een deel van het colon. De pseudo-membranen worden gevormd door een vervilting van het fibrine die ontstaat tijdens de infectie als gevolg van het oorzakelijke agens. De door de bacterie vrijgegeven A en B toxines kunnen de darmslijmvliezen beschadigen en een infectie veroorzaken. Doorgaans wordt dergelijke infectie door middel van een antibioticatherapie behandeld, wat op zich ook oorzaak kan zijn van diarree.

Unanimiteit omtrent probiotica

Aangaande het therapeutisch potentieel van deze 'goede bacteriën' zitten wetenschappers helemaal op dezelfde golflengte. Diarree te wijten aan een besmetting door C. difficile 027 kan door de inname van probiotica behandeld worden. Ook de doeltreffendheid van Saccharomyces boulardii werd in deze context onderzocht. Resultaat : de incidentie van diarree kan, zowel bij volwassenen als bij kinderen, op een statistisch significante wijze teruggeschroefd worden. Uit een dubbelblinde, placebo gecontroleerde, twee maanden durende studie met Saccharomyces boulardii, blijkt dat een behandeling met deze gist (in vergelijking met een placebo) en een behandeling met vancomycine of metronidazole leidt tot een significante daling van recidive van diarree als gevolg van een infectie met C. difficile 027 (45 % versus 26 %). Uit eerder onderzoek, uitgevoerd door Buts et al. bij 19 zuigelingen en kinderen lijdend aan chronische diarree tengevolge van een besmetting met de B toxines van de C. difficile, stelde men alleen maar de aanwezigheid van deze pathogene bacterie vast in de coprocultuur. De meeste van de kinderen hadden een behandeling met antibiotica gekregen. Een behandeling met Saccharomyces boulardii, 500 tot 1000 mg per dag in functie van de leeftijd en dit gedurende 15 dagen, leidde vrij snel tot een verbetering van de symptomen bij 18 van de kinderen en een daling van het toxine van de C. difficile bij 16 onder hen. Resultaten die het belang van de toediening van deze gist bij de behandeling van door antibiotica geïnduceerde diarree alleen maar bevestigen.

 

Dr. Rachid Benabdillah

Referenties

Verslag van het 22ste seminarie omtrent « diagnostic et surveillance des maladies infectieuses », 23 november 2006. Buts JP, Corthier G, Delmée M. Saccharomyces boulardii for Clostridium difficile-associated enterocolopathies in infants. J Pediatr Gastroenterol Nutr 1993; 16: 419-25. Folia Farmacotherapeutica. Probiotica. http://www.bcfi.be/Folia/index.cfm?FoliaWelk=F27NO6A&keyword=Probitica Nederlandstalige site, geconsulteerd in november 2006 .

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés