.
 

Archieven> N°79 > artikel
<< previous next >>

Beter de zwaarlijvigheid bij jongeren aanpakken

Slechte voedingsgewoonten en gebrek aan fysieke activiteit zijn twee problemen waar bij prioriteit moet aan gewerkt worden om zwaarlijvigheid bij jongeren onder controle te houden.

Door Magali Jacobs Diëtist voedingsdeskndige



" HEALTH & FOOD " nummer 79, Oktober November 2006

het artikel drukken

Op 7 oktober laatstleden werden tijdens de 3de studiedag van de UPDLF de alarmerende cijfers in verband met zwaarlijvigheid bij kinderen en adolescenten in België in kaart gebracht. Uit de in 2004 gehouden Voedselconsumptiepeiling blijkt dat gemiddeld 11 % van de kinderen en adolescenten aan overgewicht lijdt. In de steden is het percentage het hoogst. Brussel bijt de spits af: 13 % van de jongeren heeft er met overgewicht te kampen. De prevalentie is het grootst in de leeftijdscategorie van 5 tot 10 jaar (14 %) en het laagst bij jonge adolescenten (6 %). Verontrustende cijfers, temeer omdat de jongeren van vandaag de volwassenen zijn van morgen. Willen we het probleem van overgewicht doeltreffend aanpakken mogen 'onze kleine spruiten' zeker niet uit het oog verloren worden.

Houvast soms zoek

Om de kans op succes in de strijd tegen overgewicht bij jongeren maximaal te garanderen, lijkt het aangewezen acties op diverse fronten terzelfdertijd te voeren : voedingsaanbevelingen, bewegingsadviezen, psychotherapie en indien nodig medische begeleiding. Naast de adviezen op gebied van voeding is het inderdaad ook belangrijk een beeld te krijgen van de familiale leefomstandigheden waarin de jongeren vertoeven en hun gewoonten inzake fysieke activiteit. De familiale omgeving lijkt van kapitaal belang te zijn in het ontstaan en de behandeling van overgewicht bij kinderen. De afwezigheid van een klassieke familiale structuur heeft vaak een negatieve weerslag op de voedingsgewoonten binnen dergelijke familiale cel. Het zijn niet alleen de ouders die alle schuld treft: de moderne leefomstandigheden doen ook hun duit in het zakje : onregelmatige werktijden, geen of moeilijk te vinden naschoolse opvangmogelijkheden, ... Dit alles leidt ertoe dat jongeren meer op zichzelf aangewezen zijn en dit in een soms weinig gestructureerde leefomgeving, met als gevolgen : geen vaste uren voor een gezamenlijke familiale maaltijd, door gebrek aan controle en begeleiding van de ouders hebben kinderen een grotere vrijheid in wat ze eten en drinken, fantasiemaaltijden en allerhande (minder gezonde) tussendoortjes vieren hoogtij ...

Bewegen, bewegen, bewegen ...

De cijfers liegen er niet om. Het aantal uren dat dagelijks voor een scherm doorgebracht wordt (televisie, spelconsole, computer, ...) is positief gecorreleerd met de prevalentie van zwaarlijvigheid bij kinderen. De belangstelling voor sportbeoefening en/of fysieke activiteit neemt gestadig af. Ook hier is de moderne levensstijl daar niet vreemd aan. Het netwerk van openbaar vervoer wordt alsmaar uitgebreider, zelfs voor zeer korte verplaatsingen wordt de auto gebruikt, ... Kinderen zitten nu eenmaal liever achter een scherm dan een frisse neus op te steken in de tuin of in het bos. Meer en meer ouders laten hun kinderen ook een grotere vrijheid in hun doen en laten. Uiteraard hebben niet alle ouders de mogelijkheden om hun kroost alle vormen van sport te laten beoefenen, maar bewegen is meer dan alleen maar aan sport doen. Mee de boodschappen doen, de hond uitlaten, taken in het huishouden doen, na de schooltijd vriendjes uitnodigen om verstoppertje te spelen, te voetballen, te fietsen, ... mogelijkheden zat om aan beweging te doen. Zowel voor wat de fysieke activiteiten betreft als voor de goede eetgewoontes moeten ouders het goede voorbeeld geven. En daar wringt vaak het schoentje. De helft van de volwassen bevolking in België kampt met hetzelfde probleem : overgewicht als gevolg van slechte eet- en beweeggewoontes. Ouders kunnen eventueel via hun kinderen opgevoed worden, al blijft de vraag of dit het goede kanaal is. Vandaar de dringende noodzaak om aangepaste voedingsinformatie uit te werken, specifiek voor alle leeftijdscategorieën in onze samenleving.

 

 

Magali Jacobs

diëtist, voedingsdeskundige

Referenties La prise en charge de l'enfant et de l'adolescent obèse. Derde studiedag van de Union Professionnelle des gradués en Diététique de Langue Française. Gembloux, 7 oktober 2006.


hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés