.
 

Archieven> N°66 > artikel
<< previous next >>

Groen licht voor tomatensap

Een preliminaire studie toont aan dat wanneer type 2 diabetespatiënten tomatensap drinken, dit leidt tot een verminderde aggregatie van de bloedplaatjes.

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 66, Augustus/September 2004

het artikel drukken

Wordt tomatensap de favoriete drank voor diabetici? Daar zijn goede redenen voor, temeer omdat tomatensap vet- en suikerarm is. Het is ook een goede bron van lycopeen, een antioxidant waarvan de biobeschikbaarheid verbetert wanneer de tomaat een behandeling heeft ondergaan (bijvoorbeeld onder de vorm van sap of puree). Het is niet geweten of lycopeen aan de basis ligt van deze nieuwe ontdekking, wel is het zo dat tomatensap om een andere reden, in het bijzonder voor patiënten met type 2 diabetes, in de belangstelling staat: het remt de aggregatie van bloedplaatjes. Dit is althans wat in een Australische klinische studie, dubbelblind met placebo en volgens een ‘cross-over’ schema uitgevoerd, werd aangetoond.

In deze studie kregen een twintigtal diabetespatiënten dagelijks ofwel 250 ml gefilterd tomatensap ofwel dezelfde hoeveelheid met tomaat gearomatiseerde drank en dit gedurende drie weken. Daarna werden de groepen omgewisseld.

De onderzoekers stelden geen significant verschil in het geglycolyseerd hemoglobine vast. Daarentegen stelden ze na drie weken wel een significante vermindering van de bloedplaatjesactiviteit vast wanneer ‘tomatensap’ werd gedronken, terwijl dit geenszins het geval was met de placebodrank. Weliswaar is meer grootschalig onderzoek nodig om dit effect te bevestigen. Desalniettemin is dit onderzoek interessant gezien diabetespatiënten, naast andere metabole afwijkingen, een verhoogde gevoeligheid van de bloedplaatjes ten aanzien van de pro-aggregantia vertonen en dat de behandelingen die de aggregatie van de bloedplaatjes remmen in staat zijn het cardiovasculair risico bij deze patiënten te doen dalen.

Nicolas Guggenbühl

Ref. :
Lazaru Sa et al.JAMA 2004 ;292 :805-806.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés