.
 

Archieven> N°58 > artikel
<< previous next >>

Probiotica met neuzen?

Een recente wetenschappelijke ontdekking werpt licht op een verrassend effect van de probiotica: zij zouden de flora van... de neus positief beïnvloeden!

Door Patrick Mullie

" HEALTH & FOOD " nummer 58, Maart/April 2003

het artikel drukken

De neus is rechtstreeks in contact met de buitenwereld, dus is deze plaats een mogelijk reservoir van zowel aërobe als anaërobe kiemen. Bepaalde ziekteverwekkende kiemen, zoals Staphylococcus aureus en Streptococcus pneumoniae, zijn soms verantwoordelijk voor ontstekingen van de sinussen, van de luchtwegen of van de oren. Normaal zal het immuniteitssysteem van een gezonde persoon, samen met de hulp van de intestinale flora die in competitie treedt met de pathogene kiemen, in staat zijn om deze schadelijke bacterieën onder controle te houden. Een nieuwe studie (*) toont zelfs aan dat door het evenwicht van de intestinale flora via probiotica te wijzigen, het eveneens mogelijk is om de aanwezigheid van ziekteverwekkende bacteriën binnen de nasale flora te verminderen. Zouden probiotica bepaalde geneesmiddelen kunnen vervangen? Men zou het kunnen geloven... Aldus hebben bijna 209 volwassenen gedurende ongeveer 1 maand ofwel een probioticum (PRO ; n=108), ofwel een placebo (CTRL ; n=101) ontvangen. Na 1, 21 en 28 “behandelingsdagen” werden stalen van de nasale flora genomen teneinde de evolutie van de ziekteverwekkende kiemen op te volgen. In de groep PRO was, na afloop van de proef, deze kolonisatie met ongeveer 19% gedaald, terwijl dit in de groep CTRL niet waargenomen werd.

Hoe deze interacties uitleggen tussen twee organen die zo ver van elkaar liggen? Volgens de auteurs van de studie, berust deze wisselwerking waarschijnlijk op de productie van IgA in de neusslijmvliezen, onder impuls van de intestinale flora. Deze machtige antilichamen worden in de dikke darm (en voortaan ook in de neus), tegen de voornaamste ziekteverwekkende kiemen geleid, die zij vernietigen. Beide flora's staan nu neus tegen neus...

Patrick Mullie,
Diëtist Nutritionnist

* Gluck U, Gebbers JO. Ingested probiotics reduce nasal colonization with pathogenic bacteria. Am J Clin Nutr 2003;77:517.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés