.
 

Archieven> N°130 > @rtikel
article précédent image suivante

Menopauze: belang van de isoflavonen uit soja

In talrijke studies werden tegenwoordig de voordelen van soja-isoflavonen aangetoond voor vrouwen in de menopauze via verschillende acties op het verminderen van de symptomen en de fenomenen die gepaard gaan met deze verplichte etappe in het leven van een vrouw.

De menopauze is een moeilijke periode voor de meeste vrouwen. Er zijn wel de substitutiehormonen maar volgens bepaalde studies zouden die het risico op borstkanker en coronaire aandoeningen en CVA doen toenemen en zelfs bepaalde vormen van dementie veroorzaken. De isoflavonen zouden een alternatief kunnen zijn voor die middelen.

Vermindering van de symptomen

De menopauze gaat meestal gepaard met onaangename symptomen zoals warmteopwellingen en vaginale of urinaire problemen. In een aantal studies werd aangetoond dat de isoflavonen van soja sommige van die problemen zouden verminderen waardoor significant de levenskwaliteit van vrouwen in de menopauze zou kunnen verbeteren. Een van de bestudeerde effecten van soja-isoflavonen is het vermogen ervan om warmteopwellingen te verminderen. In verschillende studies werd inderdaad aangetoond dat er een positief verband bestaat tussen het verbruik van soja-isoflavonen en een lagere frequentie van warmteopwellingen. Uit deze studies blijkt ook dat hoe hoger de frequentie van de vapeurs in het begin is, des te meer de isoflavonen een uitgesproken impact hebben op het verminderen ervan. Een ander positief impact van de soja-isoflavonen naast de vermindering van de symptomen van de menopauze is dat zij een matig effect zouden hebben op het behoud van het vaginaal epitheel. Dat werd met name aangetoond in een Finse studie in 2005 door Nikander et al.

Cardiovasculaire gezondheid

Er bestaan heel wat studies over het toegenomen risico op cardiovasculaire ziekten bij vrouwen na de menopauze. Dat verhoogde risico zou met name te wijten zijn aan het feit dat na de menopauze in het vrouwelijk lichaam het lipidenprofiel aanzienlijk verandert. Er is immers een stijging van het cholesterol en van de triglyceriden met 25 %, een daling van de HDL- cholesterol met 25% en een toename van de LDL cholesterol. Er zijn ook veranderingen in de coagulatiefactoren en een verminderde uitrekbaarheid van de arteries. Uit onderzoeken over de effecten van de isoflavonen blijkt dat deze middelen een belangrijke rol  zouden kunnen spelen voor de cardiovasculaire gezondheid. In twee meta-analysen werd het effect gemeten van de eiwitten en isoflavonen van soja op het lipidenprofiel en daarin werd aangetoond dat er een verminderde peroxydatie van de lipiden is als gevolg van consumptie van isoflavonen van soja. In deze studies werd aangetoond dat de isoflavonen gebruikt samen met de eiwitten van soja betere effecten hebben dan met enkel isoflavonen. Er werd ook een verbeterde bloedsomloop vastgesteld als gevolg van het vasodilataterend effect van de isoflavonen. Er werd geen enkel effect op de hemostase vastgesteld.

Isoflavonen en osteoporose

Tot aan de menopauze blijven vrouwen relatief beschermd tegen osteoporose. Maar daarna neemt het verlies van botmassa exponentieel toe, met als gevolg een verhoogd risico op fracturen en vooral van de femurhals. De soja-isoflavonen kunnen ook bij da proces een rol spelen. In een studie uit 2003 in China door Chen Y. et al. is aangetoond dat inname van 80 mg soja-isoflavonen per dag samen met een aanbreng van 500 mg calcium en 125 IU vit D3 gedurende een periode van een jaar significant de BMC (Bone Mineral Content) verbeterde in het femur en in de trochanter. Nikander en Kikkinen hebben een RCT (Randomizzed Controlled Trial) uitgevoerd in 2003 over het gebruik van fyto-oestrogenen bij de behandeling van de menopauze bij patiënten met borstkanker. Zij hebben aangetoond dat door verbruik van 114mg soja-isoflavonen per dag significant de urinaire excretie daalde van bepaalde merkers van de botresorptie (Pyridinoline en Deoxypyridinoline), waardoor het risico op osteoporose verminderde. Het ?-TNF remt de activiteit van de osteoblasten en stimuleert die van de osteoclasten. In een studie van 2005 door Huang Y. et al. werd bewezen dat de soja-isoflavonen de concentratie van ?-TNF deden dalen waardoor aldus het fenomeen van botontkalking verminderde. Dagelijkse inname van 112,1 ± 29,7 mg isoflavonen (onder vorm van sojamelk) deed de concentratie van ?-TNF dalen met ongeveer 25% na twee weken. Na 10 weken zou die met 66,7% zijn gedaald.

Op alle niveaus

Omwille van al die vermelde werkingen hebben de soja-isoflavonen dus een rol bij de menopauze en vooral in de periode die volgt op dat onontkoombare proces in het leven van een vrouw waarin het lichaam van die dames belangrijke veranderingen ondergaat op fysiologisch vlak. Het is dan ook belangrijk de bronnen van soja-isoflavonen te kunnen variëren met producten afgeleid van deze peulvrucht (tofu, tempeh, sojamel,k granen van soja,…). Er zijn heel wat mogelijke bereidingswijzen van deze producten waarvan de ene al lekkerder is dan de andere.

Referenties:

Mayo Clinic Staff. Menopause. Juli2007 http://www.mayoclinic.com/health/menopause/DS00119

Peenen L. Menopauze: Het gebruik van fytotherapie bij de behandeling van menopausale klachten. 10ème congrès de Nutri- et phytothérapie. Genval. Maart009

Rokbani L. Menopause et risque cardio-vasculaire. Service de Médecine Interne - Hôpital Habib Thameur http://www.stmi.org.tn/docs/Vcongres/PDF/menoprokbani.pdf geraadpleegd in maart 2009


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés