.
 

Archieven> N°127 > @rtikel
article précédent image suivante

Gefermenteerde rode rijst (Red Yeast Rice, Rode gistrijst)

Om de bloedcirculatie te verbeteren en het hart te ondersteunen, bestaat er in de traditionele Chinese geneeskunde met “Ang kak” of “Red Yeast Rice” al eeuwen een natuurlijk fermentatieproduct.

Gefermenteerde rode rijst of rode gistrijst wordt gemaakt van gestoomde rijst onder invloed van de nuttige gist Monascus purpureus en levert rode korrels op, die na verpoederen in capsules kunnen gestopt worden. Toen men enkele decennia geleden het cholesterolgehalte begon te meten, merkten Chinese artsen bij hun patiënten op dat gefermenteerde rode rijst niet alleen duidelijk de bloedsomloop verbeterde, maar ook het cholesterolpeil naar een natuurlijk, laag gehalte bracht.

Bewezen werking!

Ondertussen is de natuurlijke en veilige cholesterolverlagende werking van gefermenteerde rode rijst of red yeast rice in goed opgezette klinische studies meer dan bewezen. Eén correct uitgevoerde studie wees op een daling van het LDL-cholesterolgehalte met gemiddeld 22 % na 12 weken1, een andere aanvaarde studie toonde een afname van het LDL-cholesterolgehalte van 16 % na 8 weken2. Het advies van de EFSA-wetenschappers luidt dat gefermenteerde rode rijst het cholesterolgehalte inderdaad verlaagt, zeker als het een minimum van 10 mg van de voornaamste werkstof “monacoline K” aanvoert. Dat gefermenteerde rode rijst bovendien zeer veilig is, bewijzen de placebogecontroleerde studies, waarbij mensen op gefermenteerde rode rijst niet meer nevenwerkingen vertoonden dan degenen die een placebo innamen.

Ideaal bij statine-intolerantie

Men mag gefermenteerde rode rijst zelfs aanraden om op een veilige manier het cholesterolgehalte te verlagen bij mensen die nevenwerkingen ondervinden van statines en deze geneesmiddelen dienen te staken. In een gerandomiseerd, dubbelblind placebo gecontroleerd onderzoek3 werden 62 patiënten gevolgd met verhoogde bloedvetten, die de inname van statines hadden gestaakt vanwege het optreden van myalgie (spierpijn). Bij de 31 patiënten die gefermenteerde rode rijst kregen was het LDL-gehalte na 12 weken met een gemiddelde van 43 mg/dL afgenomen. Deze patiënten ervoeren geen spierpijn; er was trouwens ook geen stijging vast te stellen van het spierenzym CPK (creatinefosfokinase) en evenmin was er een verandering in de leverenzymen. Deze data suggereren dat gefermenteerde rode rijst niet de nevenwerkingen van statines kan toegeschreven worden, ondanks een significante verlaging van het cholesterolgehalte. Bij de 31 patiënten op placebo was er geen significante verandering van het cholesterolgehalte.

Kader: maak de goede keuze

Dr Jean Andris

Referenties:

1. Bradford RH, Shear CL, Chremos AN, Dujovne C, Downton M, Franklin FA, Gould AL, Hesney M, Higgins J, Hurley DP, et al. Expanded Clinical Evaluation of Lovastatin (EXCEL) study results. I. Efficacy in modifying plasma lipoproteins and adverse event profile in 8245 patients with moderate hypercholesterolemia. Arch Intern Med. 1991; 151(1): 43-9.

2. Taylor F, Ward K, Moore THM, Burke M, Davey Smith G, Casas JP, Ebrahim S. Statins for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database of Systematic Reviews 2011, Issue 1.

3. Heber D, Yip I, Ashley JM, Elashoff DA, Elashoff RM, Go VL. Cholesterol-lowering effects of a proprietary Chinese red-yeast-rice dietary supplement. Am J Clin Nutr. 1999; 69(2): 231-6.


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés