.
 

Archieven> N°124 > @rtikel
article précédent image suivante

De andere hartbescherming

Ondanks de huidige preventiemaatregelen blijft er een zogenaamd residueel cardiovasculair risico bestaan. Er is nu een nieuwe piste voor preventie met gelijktijdige suppletie van selenium en co-enzym Q10. De theoretische argumenten die dat ondersteunen zijn solide en in een prospectieve belangrijke studie, KiSel-10, werden nu positieve resultaten geboekt.

We kennen het belang van selenium voor het lichaam als antioxidant en stimulans van de immuniteit. Van supplementen met selenium (Se) is aangetoond dat ze de ontstekingsreactie kunnen veranderen. Uit sommige studies blijkt echter dat de aanbreng van dit element via de voeding niet voldoende is. In meerdere studies werd besloten dat er een verband bestaat tussen ischemsich hartlijden en onvoldoende selenium.

Co-enzym Q10 (CoQ10) is eveneens belangrijk voor de processen van celbescherming, met name tegen lipoperoxidatie. Ook hier werden lage concentraties van CoQ10 vastgesteld bij cardiomyopathie. Er werd dus aangetoond dat het gehalte in het hart laag was bij patiënten met cardiomyopathie maar de studies over het effect van suppletie met deze beide bestanddelen afzonderlijk gaven geen éénsluidende resultaten. Nochtans staan ze in nauw verband op functioneel gebied. Desondanks werd het effect van een gecombineerde suppletie met beiden nog niet bestudeerd.

Hartstudie

Dat is nu wel gebeurd in een heel recente publicatie online van het International Journal of Cardiology. Het ging om een prospectieve studie over 5 jaar, KiSel-10, dubbelblind, placebogecontroleerd bij 443 ouderen tussen 70 en 80 jaar. Die vrijwilligers kregen ofwel de dubbele suppletie ofwel een placebo tijdens heel de duurtijd van de studie. Er werden klinische onderzoeken uitgevoerd bij het begin van de studie en dan om de zes maanden met echografie, elektrocardiogram en bepalen van biologische merkers van de hartfunctie. Tot die merkers behoorden het peptide N-terminal van proBNP (NT-proBNP). De sterfte van de deelnemers werd ook gevolgd. Doel van de studie was de invloed na te gaan van deze suppletie op de cardiale sterfte na correctie voor bias-factoren.

Verminderde mortaliteit

Na 5,2 jaar observatie werd een significante daling van de cardiovasculaire sterfte vastgesteld in de behandelde groep tegenover de controlegroep. De cardiale mortaliteit bedroeg 5,9% met de dubbele suppletie tegenover 12,65 in de andere groep (p = 0,015). De concentraties van NT-proBNP waren significant lager bij de mensen die selenium en CoQ10 tegelijkertijd innamen: de gemiddelde waarden na vier jaar waren 214 ng/L tegenover 302 ng/L in de controlegroep (p = 0,014). Ook op de echografie was een duidelijk verschil: de hartfunctie was beter onder het supplement met Se en CoQ10 dan onder placebo ( p= 0.03). De ejectiefractie van het linker ventrikel, een maat voor de efficiëntie van de hartfunctie, was significant beter op het einde van de studie bij de patiënten onder suppletie. Dat wijst er dus op dat suppletie op lange termijn met tegelijk selenium en co-enzym Q10 de cardiovasculaire sterfte doet dalen.

tableau explicatiftableau explicatiftableau explicatif

Dr Jean Andris

Referenties:

Alehagen U et al.. Cardiovascular mortality and N-terminal-proBNP reduced after combined selenium and coenzyme Q10 supplementation: A. A 5-year prospective randomized double-blind placebo-controlled trial among elderly Swedish citizens. Int J Cardiol 2012, doi:10.1016/j.ijcard.2012.04.156


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés